11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο μεγαλύτερος φαφλατάς της κυβέρνησης: Πάταξη ακρίβειας και ανάπτυξη στη συνάντηση τρόικας - Χατζηδάκη... Απορώ πως και δεν τον έχει καταλάβει ακόμα η τρόικα

[Μάλλον όμως πρέπει να τον έχει καταλάβει και γι αυτό απέρριψε όλα τα μέτρα που πρότεινε... αν πρότεινε καμιά περικοπή ή κανα κλείσιμο από τους εκατοντάδες που συντηρεί το Υπουργείο του]


Της Δημήτρας Καδδά

Το θέμα της πάταξης της ακρίβειας και της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κυριάρχησε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, με την αντιπροσωπεία της Τρόικας.


Οι επικεφαλής των επιτηρητών ήταν αρνητικοί (ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ) στο ζήτημα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), ενώ ήταν καταρχάς θετικοί απέναντι στο ζήτημα των διευκολύνσεων προς τους δανειολήπτες, χωρίς όμως να γίνει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, καθώς το θέμα αναμένεται να ανοίξει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΝ, η ηγεσία του υπουργείου έθεσε πιεστικά το θέμα της ανάπτυξης ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που λαμβάνονται, και συμφωνήθηκε να υπάρξουν συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες ημέρες για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και για διάφορα άλλα πιθανά αναπτυξιακά κίνητρα.

Οι επιτηρητές από την πλευρά τους έθεσαν, επίσης πιεστικά, το θέμα της μείωσης των τιμών σε μια σειρά από κλάδους, θεωρώντας ότι πλέον το κόστος ζωής είναι πολύ ακριβό για τα δεδομένα της χώρας, κάτι με το οποίο συντάχθηκε και η πλευρά του υπουργείου. Συμφώνησαν να προγραμματιστούν παρεμβάσεις σε τομείς προτεραιότητας όπως το λιανεμπόριο, ο τουρισμός, τα καύσιμα., τα φάρμακα, η μεταποίηση κλπ.

Ο υπουργός ενημέρωσε την τρόικα ότι θα στείλει άμεσα επιστολή στους παράγοντες της αγοράς, με στόχο να καταγράψουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου τα εμπόδια που θεωρούν ότι υπάρχουν σε διάφορους κλάδους.

Έγινε επίσης συνολική συζήτηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων (στη συνάντηση ήταν παρών και ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, Γ. Μέργος). Έμφαση δόθηκε στις ΔΕΚΟ αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, με επίκεντρο τον ΟΣΕ, αλλά και σε μια σειρά από διευκολύνσεις που πρέπει να γίνουν, όπως καθολικές υπηρεσίες στις ταχυδρομικές μεταφορές, ρυθμιστικές αρχές αεροδρομίων κλπ.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρουσίασε στην τρόικα το έργο που έχει γίνει τον τελευταίο μήνα. Ανέφερε επίσης ότι θα επιχειρήσει να υπάρξει συμφωνία-πλαίσιο με τους 4 μεγάλους παραχωρησιούχους έως το τέλος του μήνα για να προχωρήσουν τα μεγάλο οδικά έργα.

Ως το τέλος Σεπτεμβρίου, παράλληλα, θα έχει σταλεί προς έγκριση στην Ε.Ε. και η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας τα κονδύλια προς τις επιχειρήσεις, αλλά και για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στο ίδιο διάστημα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν με τη νομική τους μορφή οι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να προσαρμοστεί στην κρίση, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του fast track.


Πηγή:www.capital.gr