20 Σεπτεμβρίου 2012

Προς οριστική εμπλοκή με την Τρόικα -Θα μείνει τρύπα δυο δισ. στο πακέτο

Την ώρα που οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συνεδριάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξεύρεση των υπόλοιπων 2 δισ. που λείπουν για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,8 δισ. της Τρόικα, δήλωση βόμβα υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών ανατρέπει όλα τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την άποψή του θεωρείται απίθανο να βρεθούν τα υπόλοιπα χρήματα και δεν αποκλείεται μάλιστα το πακέτο να μείνει τελικά λειψό.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, έχουν «κολλήσει» στη πεισματική άρνηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν να αποδεχθεί μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα στο Δημόσιο, ενώ από την άλλη πλευρά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε χθες στους επικεφαλής της Τρόικα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς.

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού αναμένεται η εκτίμηση από ειδικό εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ.

Το θέμα αυτό συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοι που καλούνται να συνεκτιμήσουν τι θα συμβεί αν υπάρξει άρνηση από την πλευρά των δανειστών να μας χορηγήσουν τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν τον Οκτώβριο και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.