13 Σεπτεμβρίου 2012

Στη ΔΕΘ της κρίσης και της ύφεσης: Η "έκθεση" της ξυλόσομπας

Η κρίση επηρέασε όπως ήταν φυσικό και την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΔΕΘ φέτος θα είναι η μικρότερη των τελευταίων χρόνων. Αυτό καταγράφουν οι αριθμοί: Πέρυσι οι εκθέτες κατέλαβαν 28.000 τ.μ. ενώ φέτος χρειάστηκαν 20.000 τ.μ. Επίσης οι συμμετοχές πέρυσι ήσαν 981 ενώ φέτος έπεσαν στις 560.

Παράλληλα οι ξένες κρατικές συμμετοχές περιορίστηκαν μόλις σε δέκα. Όλα τα παραπάνω, ίσως είναι το ανησυχητικό προανάκρουσμα για το μέλλον και την ταυτότητα της ΔΕΘ.

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι η φετινή πτώση της κίνησης στην ΔΕΘ οφείλεται εκτός της οικονομικής κρίσης και στην κακή εικόνα της χώρα στο εξωτερικό που απέτρεψε αρκετές διεθνείς εταιρείες να συμμετάσχουν.

Σε ειδικό αφιέρωμα στην ΔΕΘ της «κρίσης» το γερμανικό περιοδικό Stern αναφέρει χαρακτηριστικά «Εκεί όπου προβάλλονταν παλαιότερα οι Mercedes, Audi και Lexus με σλόγκαν του τύπου 'Μην το ονειρεύεστε, αγοράστε το', εξηγούν σήμερα ελληνικές επιχειρήσεις πώς μπορούν να μετατραπούν τα αυτοκίνητα για να καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πολλά περίπτερα παρουσιάζουν σόμπες ξύλου. Γιατί ο χειμώνας πλησιάζει και πολλοί Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν το πετρέλαιο. (…)»

«Η φετινή ΔΕΘ αντικατοπτρίζει το βάθος της ύφεσης και το εύρος του αρνητικού κλίματος που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά», σχολίασε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης και πρόσθεσε: «Ενδεικτικό τούτου αποτελεί το γεγονός ότι οι ιδιώτες εκθέτες έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με πέρσι.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα μηνύματα που αυτή εκπέμπει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Stern, όπου σημειώνει πως «πέρα από τα ηλεκτρικά σίδερα Samurai ξεχωρίζουν ανάμεσα στα εγχώρια προϊόντα που παρουσιάζονται μικρά βυζαντινά εκκλησάκια αλλά και ελληνικό κρέας βουβαλιού Σερρών. Για να βρει κανείς μια απόδειξη του ελληνικού εφευρετικού πνεύματος θα πρέπει να ανατρέξει στην ιστορία της έκθεσης. Στο 1957. Τότε παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ο Café Frappé».

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Helexpo «οι συμμετοχές προσεγγίζουν τις 560, έναντι 981 το 2011, ο καλυμμένος χώρος φθάνει τα 20.000 τ.μ., από περίπου 28.000 τ.μ. πέρυσι και τα έσοδα θα είναι σίγουρα μικρότερα από την 76η ΔΕΘ», τονίζοντας πως το 80% των συμμετοχών είναι από τη βόρεια Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ