07 Σεπτεμβρίου 2012

Ερχεται το φορολογικό νομοσχέδιο «αμερικανικού μοντέλου»

Επιταχύνεται η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση και θα είναι έτοιμο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εφαρμόσει έναν εξαιρετικά απλό φορολογικό νόμο που θα προσομοιάζει με το αμερικανικό μοντέλο.

Ο φορολογικός νόμος «α λα αμερικανικά» θα βασίζεται στην καταγραφή εσόδων και εξόδων και θα φορολογείται η διαφορά που προκύπτει. Στα έξοδα ιδιωτών δεν θα περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ ούτε η αγορά ειδών πολυτελείας (αυτοκίνητα, σκάφη κλπ).

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για τους φοροφυγάδες και θα φτάνουν μέχρι τη δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε όσους κάνουν ψευδείς φορολογικές δηλώσεις, όπως έγινε ήδη στην περίπτωση 121 φοροφυγάδων οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να δημεύονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Εθνος, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης :

θέση μόνιμου γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών. Η θητεία του θα είναι 5ετής
μέτρα που θα βοηθούν τις ευπαθείς ομάδες για την πληρωμή του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Ως ευπαθείς ομάδες δεν θα θεωρούνται μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ.
Η πληρωμή του τέλους ακινήτων θα γίνεται πλέον στην εφορία και ο έφορος θα αποφασίζει για τον αριθμό των δόσεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει ήδη ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και αυτό ήταν το αίτημα που διατυπώθηκε στον Ελληνα Πρωθυπουργό κατά τις πρόσφατες επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες.

iefimerida.gr