05 Σεπτεμβρίου 2012

Περαιώστε τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη!

Την ώρα που η κυβέρνηση κλυδωνίζεται ενόψει της οριστικοποίησης του πακέτου των νέων μέτρων, στα συρτάρια και στα ντουλάπια των δικαστηρίων της χώρας «λιμνάζουν» κοντά στις 170.000 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της τρόικα, το Δημόσιο έχει να λαμβάνει από αυτές ένα ποσό που μπορεί να προσεγγίζει τα 20 δις.

Θα τα λάβει ποτέ; Χλωμό. Παρά το γεγονός ότι γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, οι πραγματικοί ρυθμοί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 εκδικάστηκε αριθμός υποθέσεων που δεν ξεπερνά το 2,5% του συνολικού όγκου τους. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, δηλαδή. Από κει και πέρα θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι κάποιες υποθέσεις μπορεί να τις χάσει το Δημόσιο, κάποιοι θα προσφύγουν σε πρόσθετα ένδικα μέσα, εφέσεις κλπ.

Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί δεν λαμβάνεται μια πραγματικά γενναία απόφαση που και ζεστό χρήμα θα έβαζε στα ταμεία του κράτους και θα ξεμπλόκαρε τη δικαστική λειτουργία; Η σκέψη μου είναι πολύ σαφής και πολύ απλή. Κλείσιμο κάθε δικαστικής εκκρεμότητας και αμνήστευση με την καταβολή του 25% του επίδικου ποσού. Ένα είδος περαίωσης δηλαδή που θα μπορούσε με βάση τη σημερινή εικόνα να βάλει στα ταμεία του κράτους 4 δις. Αλλά και 3 δις να καταφέρει να εισπράξει, πάλι κέρδος θα είναι σε σχέση με την προσδοκία να τα πάρει από την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, κάτι που μαθηματικά δεν θα γίνει ποτέ.

Ασφαλώς θα βγουν κάποιοι και θα πουν «αμνηστεύετε οικονομικούς εγκληματίες!». Αλλά αυτοί που το φωνάζουν στην ουσία είναι «παπαγαλάκια» των παρανομούντων , αφού με το να μένουν τα πράγματα ως έχουν καταφέρνουν να τους εξασφαλίζουν μια ιδιότυπη δικαστική ασυλία. Η υπόθεσή τους δεν θα φτάσει ποτέ στο ακροατήριο και δεν έχουν κανένα λόγο να αγχώνονται και να ανησυχούν. Αντίθετα, η προτεινόμενη περαίωση θα τους ανάγκαζε να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Η περαίωση θα οδηγούσε στην αποσυμφόρηση του συστήματος και έτσι οι υποθέσεις που δεν θα εντάσσονταν αυτοβούλως σε αυτή, θα μπορούσαν πλέον να εκδικαστούν άμεσα.

Θα πρότεινα μάλιστα οι συναρμόδιοι υπουργοί να βιαστούν για την προώθηση ενός τέτοιου μέτρου, διότι ήταν που ήταν στραβό το κλίμα στη δικαιοσύνη, έρχονται τώρα και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών και τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Είμαι βέβαιος πως μπορούν να το κάνουν. Άμεσα, καθαρά και με όφελος για το δημόσιο. Για αυτό και το ερώτημα είναι: θέλουν;

ΥΓ1: Για τον 3-D ήλιο του ΠΑΣΟΚ έχω να πω μόνον πως μου θυμίζει τους παιδικούς ανεμόμυλους που πουλάνε στα πανηγύρια! Δεν ξέρω ποια διαφημιστική εταιρεία πήρε τη δουλειά, σίγουρα όμως απέδωσε σωστά την «ατμόσφαιρα». Όπως φάνηκε και στη χθεσινή «γιορτή», τους πάλαι ποτέ πρωτοκλασάτους τους πήρε ο άνεμος. Ήταν απόντες, όλοι όσοι είχαν κατονομαστεί ως … αταίριαστοι στο χθεσινό μου άρθρο. Κάτι συμπτώσεις!!!

ΥΓ2: Δεν βαριέσαι Βαγγέλη, τουλάχιστον ήρθε ο Γιώργος. Καθυστερημένος. Όλα μπορούν να αλλάξουν στο ΠΑΣΟΚ εκτός από την «ώρα ΠΑΣΟΚ».

http://www.spirosrizopoulos.com/news/peraiwste-tis-forologikes-ypotheseis-pou-ekkremoun-sti-dikaiosyni/