10 Σεπτεμβρίου 2012

Βαρύ το κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα

Ιδιαίτερα βαρύ χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το κλίμα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα.

Όπως ανέφεραν, η τρόικα δε δέχεται τα μέτρα που αφορούν στην αναδιάρθρωση του κράτους, ενώ εξακολουθεί να θέτει το ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ακόμα και εάν δεν έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα στο εσωτερικό, θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο άτυπο Eurogroup στη Λευκωσία.

«Οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που μετείχε στη σύσκεψη των επικεφαλής με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της τρόικας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μεταφέρθηκε τελικά για τις 10.00 το πρωί της Τρίτης.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται τα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ και να ζητά διευκρινίσεις για άλλα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ απορρίπτει τη διοικητική μεταρρύθμιση εάν αυτή δε συνοδεύεται από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τα μέτρα που η τρόικα φαίνεται να απορρίπτει είναι:

1. Τη διοικητική μεταρρύθμιση. Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων, φέρεται να επισήμαναν οι τροϊκανοί, δεν θα φέρουν από μόνα τους εξοικονόμηση, αν δεν γίνουν παράλληλα απολύσεις.
Αλλά και για τη διαθεσιμότητα εξέφρασαν άποψη ότι είναι πολύ ακριβή έτσι όπως έχει σχεδιαστεί.

2. Την άμυνα. Η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών θεωρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, «κοροϊδία», δεδομένου ότι πρόκειται για αναβολή δαπανών και όχι για πραγματική μείωση.

3. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τρόικα δεν πιστεύει ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση (735 εκατ. ευρώ) μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

4. Τα φάρμακα. Από τον τομέα της Υγείας προβλέπεται εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.