03 Σεπτεμβρίου 2012

Προς συμφωνία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, οι οποίες, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπολογίζονται μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει τη φορολόγηση 30% επί του κεφαλαίου των καταθέσεων, αλλά και των κεφαλαίων από αγοραπωλησία τίτλων προηγουμένων.
Προβλέπεται μία εφ’ άπαξ πληρωμή με αντάλλαγμα την ανωνυμία των καταθετών και την απαλλαγή τους από ποινική δίωξη. Απαραίτητη προϋπόθεση; Να διαθέτουν τη σχετική απόδειξη ότι πλήρωσαν στο ειδικό ταμείο που θα συστήσουν οι Ελβετοί.

Σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, θα συναντηθεί με τον Ελβετό ομόλογό του Γκέοργκ Αμπουλ, σε μία προσπάθεια να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για μία συμφωνία που θα φορολογεί για λογαριασμό του ελληνικού κράτους τις καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της χώρας των Άλπεων.

Το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία είναι άγνωστο, τραπεζικές πηγές όμως το υπολογίζουν μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ. Για να μη γίνει η συμφωνία «μαγνήτης» ξεπλύματος καταθέσεων, οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε ένα πλέγμα διατάξεων που θα «αγγίζει» όσους έχουν αποσύρει τα χρήματά τους 6 μήνες πριν από τη συμφωνία ή τα έχουν μεταφέρει στην Ελβετία 6 μήνες μετά.