17 Σεπτεμβρίου 2012

«Τσαρλατάνοι όσοι ζητούν έξοδο της Ελλάδας»

Απολύτως αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ήταν ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, στην κεντρική ομιλία του στη συνδιάσκεψη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τη Δευτέρα στη Βιέννη.

Χωρίς να τους κατονομάσει, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά, πως εκείνοι που ζητούν μια έξοδο της Ελλάδας είναι «τσαρλατάνοι», υπονοώντας τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης - Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας - αλλά, προφανώς, και τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, τον αντικαγκελάριο, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Το Κόμμα των Ελευθέρων και ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας απαιτούν λυσσαλέα την άμεση διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα και την αποπομπή της από την Ευρωζώνη, ενώ ο κ. Σπίντελεγκερ παρουσίασε πρόσφατα μια αμφιλεγόμενη και έντονα επικρινόμενη πρόταση, για δημιουργία μηχανισμού αποπομπής χωρών-μελών από την Ευρωζώνη, που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Οργή για τους «κλέφτες»
 
Ο κ. Φάιμαν πάντως στην ομιλία του υπεραμύνθηκε της πρόσφατης απόφασης, στη βάση της οποίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγοράζει απεριόριστα, ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, τονίζοντας πως πρόκειται για το καλύτερο μέτρο κατά της κερδοσκοπίας.
Συγχρόνως εξέφρασε την οργή του για εκείνους, οι οποίοι βγάζουν τα χρήματα από τη χώρα, όπως κάνουν οι πλούσιοι στην Ελλάδα και «αυτοί είναι οι κλέφτες, που εννοούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενδοκυβερνητική κόντρα για την Ελλάδα 


Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο νέος αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών Ράινχολντ Λοπάτκα (του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαικού Κόμματος), σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» επέκρινε τον καγκελάριο Φάιμαν για την ευνοϊκή στάση που κρατά απέναντι στην Ελλάδα, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για αλλαγή στάσης του αυστριακού καγκελάριου στο θέμα της κρίσης χρέους επικρίνοντας τον κ. Φάιμαν για απομάκρυνση από την πολιτική της Γερμανίας και της Φινλανδίας και τη στήριξη του «λαϊκιστικού-σοσιαλιστικού στρατοπέδου» του Γάλλου προέδρου Ολάντ, αντί να υποστηρίξει όσους πραγματοποιούν υπεύθυνα μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο καγκελάριος Φάιμαν είχε απευθύνει πριν δύο εβδομάδες, έντονες προειδοποιήσεις, να μην γίνονται «επιπόλαιες δηλώσεις» για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Υπονοώντας προφανώς τις δηλώσεις που γίνονται τακτικά από κυβερνητικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος (κυρίως από την υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αλλά και τον Μίχαελ Σπίντελεγκερ), με περιεχόμενο, την απειλή αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Φάιμαν είχε τονίσει πως, προτού παρουσιαστεί η έκθεση της «τρόικα» για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να διατυπώνονται οποιεσδήποτε εικασίες.

ΤΟ ΒΗΜΑ