20 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΙΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΠ;

Θρίλερ με τη δολοφονία του διπλού κατασκόπου


-Το θρίλερ με την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός Σκοπιανού πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών της γείτονα χώρας, ο οποίος παράλληλα εργαζόταν και για την ΕΥΠ, φέρνει στο προσκήνιο τον αφανή πόλεμο μεταξύ των κατασκόπων και τις βρώμικες πρακτικές που ακολουθούν οι Μυστικές Υπηρεσίες παγκοσμίως.
-Για τη διάσωση του επικεφαλής του δικτύου οι ελληνικές Αρχές έστησαν ολόκληρη επιχείρηση, κινηματογραφικής εμπνεύσεως

Του Γιώργου Φιλιππάκη

Ο δολοφονημένος Σκοπιανός πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών είναι ο 40χρονος Γιόντσε Γκρούεφσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπιών, συνονόματος του Σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και κατά μία πληροφορία μακρινός συγγενής του.
Η εκτέλεσή του, μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρουν σκοπιανές εφημερίδες, έλαβε χώρα μέσα στο αρχηγείο των Μυστικών Υπηρεσιών, από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες, τροφοδοτώντας σενάρια γύρω από τη δράση των σκοπιανών Μυστικών Υπηρεσιών και την εμπλοκή τους σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με ξένες υπηρεσίες.
Δίπλα στο πτώμα του Γκρούεφσκι βρέθηκε ένα πιστόλι, το οποίο, βάσει πληροφοριών που διαρρέονται στα Σκόπια, ανήκει στον νεκρό πράκτορα. Ο 40χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης των Σκοπίων, όπου διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε διαμπερές τραύμα στην καρδιακή χώρα. Με εντολή του αρμόδιου ανακριτή, η σορός του παραδόθηκε για αυτοψία στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής των Σκοπίων.
Η περίεργη αυτή υπόθεση δεν θα είχε κανένα ελληνικό ενδιαφέρον εάν δεν συνέτρεχε μία συνθήκη: ο συγκεκριμένος πράκτορας ανήκε σε δίκτυο πληροφοριών που διενεργούσε κατασκοπεία για τις ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες στη γείτονα, μετατρέποντας την ιστορία που αποκαλύπτει σήμερα η «Ε» σε πραγματικό θρίλερ.
Στην υπόθεση εμπλέκεται, όπως φαίνεται, η προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), η οποία είχε αφήσει να διαρρεύσει σε μερίδα του ελληνικού Τύπου ολόκληρο το δίκτυο κατασκοπείας που υπήρχε στη γειτονική χώρα, με επικεφαλής Ελληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείτο στον χώρο της Εκπαίδευσης.
Για τη διάσωση του επικεφαλής του δικτύου, που εργαζόταν για τις ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες, και τη διαφυγή του από τα Σκόπια, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση, κινηματογραφικής εμπνεύσεως.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η δολοφονία του Γκρούεφσκι, οι Αρχές των Σκοπίων μιλούν για παραδειγματική τιμωρία των Σκοπιανών που δούλευαν για τις ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες. Αρκετοί είναι, πάντως, αυτοί που θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο ο Σκοπιανός πράκτορας να δολοφονήθηκε από πρώην ερωμένη του ή από κάποιον συνάδελφό του με τον οποίο είχε προσωπικές διαφορές.
Ομοιότητες
Τηρούμενων των αναλογιών, η υπόθεση Γκρούεφσκι έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη υπόθεση του Στιβ Λάλας, του Έλληνα που εργαζόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο οποίος επί έτη παρέδιδε στις ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες απόρρητες πληροφορίες. Γκάφα ολκής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είχε αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η δράση του Στιβ Λάλας από τους Αμερικανούς και να κληθεί με κάποιο πρόσχημα στην Ουάσινγκτον, όπου και συνελήφθη.
Αργότερα δικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο και καταδικάστηκε για κατασκοπεία, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί σε αμερικανικές φυλακές.
Πριν από λίγα χρόνια, οι ελληνικές Αρχές πέτυχαν να πείσουν τους Αμερικανούς να αποφυλακίσουν τον Λάλας και να έρθει στην Ελλάδα. Έκτοτε ζει πάμπτωχος με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, υπό περιορισμό.

όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ