03 Σεπτεμβρίου 2012

Η ατζέντα του κ. Στουρνάρα στο Βερολίνο

Του Γιάννη Αγγέλη

"Η ανακοπή επέκτασης της ύφεσης στην Ελλάδα είναι καθοριστικός παράγοντας για την αξιόπιστη εφαρμογή του μνημονίου και την αποτελεσματικότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των 11,6 δισ. ευρώ...".

Αυτή την "απλή αλήθεια" μεταφέρει αύριο στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου του στο ΥΠΟΙΚ, και "ελπίζουμε να πείσει τον κ. Schaeuble για την κρισιμότητά της...".

Η επίσκεψη θα έχει τεχνοκρατικό χαρακτήρα, αφού στόχος της είναι να θα ξεδιπλώσει στο τραπέζι όλα τα στοιχεία για το τί και πως της οικονομικής στρατηγικής, που έχει αρχίσει να υλοποιείται στην Αθήνα. Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει επίσης τον κ. Schaeuble για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει στο μεταξύ συγκροτηθεί αλλά δεν έχει ανακοινωθεί στην Αθήνα. (Δεν είναι καν γνωστό αν έχει συζητηθεί με του κυβερνητικούς εταίρους).

Αλλά τελικά θα πρέπει να καταλήξει σε μία πολιτική απόφαση, τουλάχιστον από την πλευρά της Γερμανίας, όσον αφορά την διευκόλυνση της ελληνικής κυβέρνησης στην διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου ρευστότητας στην ελληνική οικονομία που θα μπορεί να ανακόψει την ύφεση.

Όπως παρατηρούν στελέχη του ΥΠΟΙΚ κανένα από τα μέτρα και τις στρατηγικές που έχουν τεθεί στο τραπέζι για να συμφωνηθούν με την τρόικα δεν μπορεί να πετύχει μακροπρόθεσμα με μία ύφεση που θα χτυπήσει ποσοστά της τάξης του 2% και 3% τον επόμενο χρόνο.

Ακόμα περισσότερο όμως παραμένει ζητούμενο το πως θα τα βγάλει πέρα η οικονομία μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, μέχρι δηλαδή να "τρέξει" η νέα δόση του δανείου εφόσον βέβαια όλα πάνε καλά και εγκριθεί η εκταμίευσή της το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο της αναβολής της απόφασης για τον Νοέμβριο αλλά αυτό κανείς δεν θέλει προς το παρόν να το σκέπτεται...

Στο Βερολίνο πάντως ο κ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει να πείσει τον κ. Schaeuble για δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι πρέπει να δοθεί το πράσινο φως στην ΕΤΕπ να ελευθερώσει άμεσα τις πιστώσεις προς την Ελλάδα χωρίς επιπλέον εγγυήσεις που ζητά η διοίκησή της και το δεύτερο είναι η αναμόρφωση του πακέτου ώστε να αποφευχθεί η συνέχεια της ύφεσης σε βάθος ανάλογο εκείνου που έχει προηγηθεί. Ο κ. Στουρνάρας από ό,τι λέγεται από τους συνεργάτες του "κατανοεί ότι η επιμήκυνση είναι ένα θέμα που δεν συζητείται μπροστά στις κάμερες... Άλλωστε ένα θέμα που δεν έχει διευκρινισθεί είναι τι είδους επιμήκυνση χρειάζεται η Αθήνα. Επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος ή επιμήκυνση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των δανείων...".


Πηγή:www.capital.gr