17 Σεπτεμβρίου 2012

Τι θα γίνει με το αφορολόγητο;

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στην κατάργηση του αφορολόγητου μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες προσανατολίζεται η κυβέρνηση και στη θέσπιση απευθείας εκπτώσεων φόρου μόνο για δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Αυτό είναι το τελευταίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να προκύψει αύξηση των φορολογικών εσόδων. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι επί της ουσίας...
το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει ψαλιδιστεί από το 2010 με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος το οποίο αντιστοιχεί πλέον στο φόρο (500 ευρώ) που γλιτώνουν οι φορολογούμενοι από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Αντιμέτωπο με τις προβλέψεις ότι χωρίς νέες επιβαρυντικές για τους φορολογούμενους παρεμβάσεις τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος θα μειωθούν κατακόρυφα το 2013 αλλά και τις πιέσεις της τρόικας για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο βάζει πλέον στο στόχαστρο και το αφορολόγητο. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης.

Οι προτάσεις που εξετάζονται προβλέπουν:

- την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες και τη διατήρησή τους για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

- τη θέσπιση νέας επαχθέστερης φορολογικής κλίμακας η οποία θα επιβαρύνει, όμως, όχι μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά όλους τους φορολογούμενους.

- τα φορολογικά κλιμάκια θα μειωθούν από οκτώ σε τέσσερα με συνολική αύξηση του φορολογικού βάρους.

- ο πρώτος φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 18% από 10% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου κάθε ελεύθερος επαγγελματίες θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο τουλάχιστον 900 ευρώ. Δηλαδή για ένα ζευγάρι ελευθέρων επαγγελματιών η επιβάρυνση θα είναι τουλάχιστον 1.800 ευρώ.

- απευθείας μείωση φόρου 2.000 έως 2.500 ευρώ συνολικά για δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή. Έτσι, θα υπάρχει απευθείας μείωση φόρου για τις δαπάνες με αποδείξεις από γιατρούς, δικηγόρους, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, φυσικοθεραπευτές κλπ

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr