08 Σεπτεμβρίου 2012

Διαφήμιση τουρκικών σίριαλ από την κρατική «Ραδιοτηλεόραση»!!

Γράφει ο Ηφαιστίωνας


Πρέπει να έχει κάποιος πολύ θράσος, όταν αμειβόμενος με κρατικό χρήμα, διαφημίζει (εκθειάζει θάταν η κατάλληλη λέξη) τουρκικά σίριαλ και μάλιστα μέσα από κρατικό έντυπο. Αυτό κάνει ο ίδιος ο διευθυντής της κρατικής «Ραδιοτηλεόρασης», ο…
πολύς Γιώργος Συριόπουλος σε ένα πρόσφατο τεύχος του περιοδικού (2216/3-9 Αυγούστου) δημοσιεύοντας μάλιστα στις πρώτες σελίδες (8 και 9), συνέντευξη που πήρε (μεγάλη… επιτυχία θα μου πείτε) από τον Τούρκο πρωταγωνιστή της σειράς «Μοιραίος έρωτας» Serhan Yavas (δείτε τη ολόκληρη στο τέλος της ανάρτησης).

Θαυμάστε «ερωτήσεις» προς τον Τούρκο πρωταγωνιστή της τουρκικής σαπουνόπερας :

«Στην Ελλάδα {η σειρά} είναι πολύ δημοφιλής και με μεγάλη τηλεθέαση. Έχετε επισκεφθεί ποτέ τη χώρα μας, στην οποία πλέον είστε πολύ δημοφιλής;» «Μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει να έλθω», απαντά εκείνος. (σημ. δική μου: Θα΄ναι πολύ μακριά η μία χώρα από την άλλη φαίνεται). Σε άλλη ερώτηση «στην ελληνική τηλεόραση παίζονται πλέον πολλά τουρκικά σίριαλ. Εκτιμάτε ότι αυτό είναι ένα κίνητρο για να έλθουν κοντά οι δύο λαοί;», ο Τούρκος απαντά μεταξύ άλλων ότι «οι Έλληνες με τους Τούρκους μοιάζουν πολύ. Έχουν κοινές πλευρές , κοινή κουλτούρα και κοινά βιώματα» . (!!!)Τα θαυμαστικά δικά μου.

Θα τολμούσε άραγε μέσα από το έντυπο που διευθύνει να διαμαρτυρηθεί για τα ανθελληνικά σίριαλ που παίζονται στην Τουρκία (να μια καλή ευκαιρία για ρεπορτάζ κ. Συριόπουλε) όπως το «Mazi kalbımde yaradır» («το παρελθόν πληγή στην καρδιά μου») και στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας άλλος… φιλέλληνας Τούρκος ηθοποιός, ο Özğür Çevik, όπου εμφανίζεται σαν καλός Τούρκος αξιωματικός να ξεπαστρεύει τους κακούς Έλληνες κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974;

Η το άλλο ανθελληνικό σίριαλ που κάνει θραύση στη γείτονα χώρα, το «Kirik Kanatlar»,( «Σπασμένα Φτερά»). Εδώ λοιπόν, ο τουρκικός στρατός, (μέρες καταστροφής και σφαγής της Σμύρνης), όχι μονό συνοδεύει και κουβαλά με…. μεγάλη ευγένεια τα υπάρχοντα των προσφύγων, μην τυχόν και κουραστούν, αλλά… έχει στήσει και ένα μεγάλο πάγκο στην προκυμαία όπου τους προσφέρει… τρόφιμα ποτά και ότι άλλο που θα τους κάνει ευχάριστο το ταξίδι της προσφυγιάς!!!

Το να προβάλλεις λοιπόν φτηνές και άθλιες (από κάθε άποψη) τούρκικες σειρές από κρατικό έντυπο και μάλιστα σειρές που παίζουν ανταγωνιστικά με την ΕΡΤ κανάλια, γνωστά (τουλάχιστον) για το πολιτιστικό τους επίπεδο, ε αυτό λέγεται θράσος. Η ακόμα αν θέλετε και… άσκηση εξωτερικής πολιτικής!!

Πάντως πολύ θάθελα να δω τα νούμερα τηλεθέασης (ξέρετε, τα πραγματικά, όχι τα πλαστά) αυτών των τουρκικών σίριαλ που προμοτάρει … ο κ. Συριόπουλος.

Υπάρχει κανείς να του τραβήξει τα αυτιά; Ίσως αυτοί που τον… προστατεύουν μέχρι και σήμερα;