11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Μπερίσα μοιράζει λεφτά στην Μυστική Υπηρεσία... Με σκοπό το πολιτικό όφελος!

[Από αριστερά: Ο ΠτΔ της Αλβανίας Bujar Nishani, ο νέος επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHISH) Visho Ajaz Lika και ο Πρωθυπουργός Sali Berisha]

Τελειωμό δεν έχουν όπως φαίνεται στην Αλβανία τα παιχνίδια με την Υπηρεσία Πληροφοριών, κυρίως όμως η χρήση της με σκοπό το πολιτικό όφελος και την προσκόλληση στην εξουσία.


Η τοποθέτηση του Visho Ajazi Lika ως διοικητή της «Μυστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας» αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την σημαντική αυτή υπηρεσία της χώρας.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει πρόσθετη ενίσχυση για τα ταξίδια των μυστικών πρακτόρων, οι οποίοι για διάφορους λόγους, θα πρέπει να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους μακριά απ’ τον τόπο κατοικίας τους. Αποστολές που στις περισσοτερες περισπτωσεις έχουν να κάνουν με στρατολόγιση και μετακίνηση αλβανών απο την Κεντρική και Βόρια Αλβανια προς τον Βορειοηπειρωτικό χώρο (Κορυτσά – Αργυρόκαστρο –Δέλβινο – Άγιοι Σαράντα – Χειμμάρα).

Η απόφαση αυτή, η οποία παρέχει επιπλέον υψηλό εισόδημα για τους εργαζόμενους που μεταθέτονται με αποστολή σε άλλες πόλεις, έρχεται σε μια περίοδο που η αλβανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα τα οποία θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τα επιδόματα και τους μισθούς των υπαλλήλων της αλβανικής δημόσιας διοίκησης.

Ο Μπερίσα τοποθετόντας τον "δικό του άνθρωπο" στην ηγεσία της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHISH – Sherbimi Infomativ Shteteror) προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ενώ μερίδα του αλβανικού τύπου αφήνει να εννοηθεί πως ο φορέας αυτός θα έχει πλέον μια ειδική οικονομική μεταχείριση, παρά τους αυστηρούς κανόνες για τις δαπάνες που έχουν οριστεί για το υπόλοιπο της δημόσιας διοίκησης.
Η άμεση οικονομική ενίσχυση

Πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών τονίζει ξεκάθαρα πως πλέον το προσωπικό της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών "SHISH" θα έχει ένα επιπλέον bonus σε μηνιαία βάση εφόσον ασκούν τα καθήκοντα τους σε άλλη πόλη. Η αλβανική κυβέρνηση το χαρακτήρισε το bonus αυτό ως μια πρόσθετη αποζημίωση για τα ταξίδια των πρακτόρων σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα το ποσό που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μπερίσα να διαθέσει προς αποζημίωση των πρακτόρων κυμαίνεται από 60 ευρώ (8.000 λεκ) μέχρι 150 ευρώ (20.000 λέκ). Ποσό το οποίο θα καθορίζεται με βάση την απόσταση της αποστολής τους.
Το πολιτικό όφελος

Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε συγκρουστεί με την κυβέρνηση του Μπερίσα ο πρώην Διοικητής της SHISH, αφού μετα την μείωση του budged ήρθε και η περικοπή των επιδομάτων αλλα και της μείωσης του κόστους των καυσίμων. Εδω και τέσσερα χρόνια ο πρώην Διοικητης της Υπηρεσιας Πληροφοριών ζητούσε αυξηση του budged για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών αλλά παρ’ όλα αυτά η φωνή του δεν εισακούστηκε ποτέ.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, η αλβανική κυβέρνηση αγόρασε για λογαριασμό της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στρατού ένα σύγχρονο εξοπλισμό παρακολούθησης τηλεφώνων, το οποίο σύμφωνα με την αντιπολίτευση χρησιμοποιήθηκε με εντολή του υπουργου Άμυνας, Arben Imami, για την υποκλοπή συνομιλιών των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας αλλά και σημαντικών ξένων διπλωματών στην Αλβανία.

Ποιος είναι ο νέος Διοικητής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Ο νέος επικεφαλής της SHISH έχει διατελέσει διευθυντής στο Υπουργείο Εξωτερικών και πρόσφατα υφυπουργός Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Επικοινωνιών. Ενώ φημολογείται πως ήταν ένας εκ των στενών συνεργατών του πιο σκληροπυρηνικού ανθέλληνα αρχηγού της τότε SHIK (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), του Bashkim Gazidede. Το διάστημα 1994-1997 ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξωτερικών Υποθέσεων της Μυστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας.

Την περίοδο εκείνη το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορούσε τον Σάλι Μπερίσα για «βρόμικα κόλπα» και εκλογική νοθεία, με βασικό άξονα τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτό εγείρει ανησυχίες ότι ο Μπερίσα που κατόρθωσε μετά από καιρό να ελέγξει εκ νέου την υπηρεσία δεν θα την αφήσει «αναξιοποίητη» εν όψει μάλιστα των βουλευτικών εκλογών του 2013.

http://aftonomi.gr/politiki/item/182-o-mperisa-moirazei-lefta-stin-mystiki-ypiresia.html