20 Σεπτεμβρίου 2012

Λογοκρισία από το Facebook για τα επίμαχα σκίτσα καταγγέλλει το Le Point

Το Facebook λογόκρινε τον λογαριασμό του γαλλικού περιοδικού Le Point μετά τη δημοσίευση ενός σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ που είχε δημοσιευθεί και στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, καταγγέλλει το περιοδικό.

Την Τετάρτη στις 18:00 η σύνταξη του Point.fr ανέβασε στο λογαριασμό του περιοδικού στο Facebook ένα από τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσει η Charlie Hebdo παραπέμποντας στο άρθρο: «Γιατί το Charlie Hebdo παίζει με τη φωτιά;».

«Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, η φωτογραφία είχε αφαιρεθεί από το Facebook και ο διαχειριστής της σελίδας μας έλαβε ένα προειδοποιητικό μήνυμα: 'το περιεχόμενο που δημοσιεύσατε δεν συνάδει με τους όρους χρήσης της σελίδας'», εξηγεί το περιοδικό.

Εξαιτίας αυτού «ο διαχειριστής μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το Facebook για 72 ώρες», αναφέρει το περιοδικό στη δικτυακή του έκδοση.

«Λυπόμαστε που αυτή τη σεμνοτυφία –γιατί δεν πρόκειται παρά για τέτοια— ασκείται στον επαγγελματικό λογαριασμό των συντακτών και όχι σε πολλούς άλλους ατομικούς λογαριασμούς που στερούνται κάθε ντροπή», σημειώνεται στο ίδιο άρθρο.

Το Point υποπτεύεται ότι πολλοί «φίλοι» του περιοδικού στο Facebook θα έσπευσαν όλοι μαζί να αναφέρουν σαν «ανεπιθύμητη» την συγκεκριμένη σελίδα οπότε το Facebook θα προχώρησε στην αφαίρεση της δημοσίευσης.

Από το Facebook υπήρξε πάντως η διευκρίνιση ότι «όλοι οι λογαριασμοί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», είτε πρόκειται για τον λογαριασμό ενός ατόμου είτε μιας συντακτικής ομάδας.

Στάση διαφορετική από τη Google

Το Facebook για το ζήτημα της προσβολής της θρησκευτικής πίστης, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνονται πολλοί μουσουλμάνοι, ακολουθεί ως τώρα διαφορετικό δρόμο από τη Google.

Σε ό,τι αφορά την ταινία κατά του Μωάμεθ, η Google αρνήθηκε να την αφαιρέσει από το YouTube.

Αντίθετα αποφάσισε να απαγορεύσει την πρόσβαση σε αυτή από συγκεκριμένες χώρες, όπως την Αίγυπτο. Άλλες, όπως το Πακιστάν, επέλεξαν τον δρόμο της απαγόρευσης πρόσβασης της σελίδας για τους πολίτες τους.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και δικαστήριο στην Καλιφόρνια που απέρριψε αίτημα μίας από τις ηθοποιούς της ταινίας για πλήρη απόσυρση της ταινίας, η οποία κατήγγειλε ότι απειλήθηκε η ζωή της.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό