20 Σεπτεμβρίου 2012

Στο fast track η τουριστική επένδυση στο "Βατοπαίδι" του Λασίθιου

[Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη έκταση που ανήκει σε Μονή, και η οποία με τη σειρά της τη νοίκιασε σε Άγγλους για 99 χρόνια, είναι ακριβώς η ίδια με την περίπτωση Βατοπαιδίου. Η τεράστια έκταση δόθηκε χαριστικά από την Κυβέρνηση Σημίτη και με τις ευλογίες Καρχιμάκη, στη ΙΜ Τοπλού παρά τις ενστάσεις των κατοίκων και παρότι το δημόσιο είχε χαρτιά και μπορούσε να τη διεκδικήσει. Φυσικά τα ζώα της ΝΔ ούτε που πήραν χαμπάρι τι έγινε... και ο Καρχιμάκης είχε και το θράσος να τους εγκαλεί επειδή καθυστερούσε η αδειοδότηση της επένδυσης (Δείτε εδώ τι γράφαμε πριν 4 χρόνια). Τώρα βέβαια οι εποχές άλλαξαν και αφενός δεν υπάρχει η πολυτέλεια της "έρευνας" και των "επιλογών", αφετέρου ασκήθηκαν πιέσεις μέχρι και από τον Άγγλο Πρέσβη, οπότε έκλεισε χωρίς να ανοίξει μύτη μια ιστορία πιο βρώμικη από το Βατοπαίδι... τουλάχιστον ας προκύψουν μερικές θέσεις εργασίας και ας αναβαθμιστεί η περιοχή]

Την ένταξη της τουριστικής επένδυσης «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ», που βρίσκεται στην περιοχή Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου, στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track), αποφάσισε την Πέμπτη η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Επίσης, ενημερώθηκε για την εξέλιξη της επένδυσης της Spes Solaris-Solar Concept, για την κατασκευή 39 φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 131,074 MW και προϋπολογισμού 301,47 εκατ. ευρώ, στις περιοχές Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, που είχε ενταχθεί στη διαδικασία του fast track από το 2011.

Η επένδυση αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του νομού Λασιθίου στην Κρήτη, κοντά στο φοινικόδασος του Βάι.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ.

Φορέας της επένδυσης, είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του ομίλου Minoan Group ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.

Στη συνεδρίαση μετείχαν οι υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ναυτιλίας, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Πέτρος Σελέκος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα» Στέφανος Ησαΐας.

«Η προσπάθεια για επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα είναι μια προσπάθεια κόντρα στον άνεμο. Αλλά, κάνουμε αυτή την προσπάθεια και έχουμε κάποια αποτελέσματα. Σήμερα, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε να εντάξει στη διαδικασία “fast-track’’, την επένδυση στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη. Μια μεγάλη τουριστική επένδυση, η οποία μας απασχολεί για πάρα πολλά χρόνια, από το 1998. Και θα ξεκινήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη διαδικασία για την αδειοδότησή τη»,δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Παράλληλα, ενημερώθηκε για την πρόοδο μιας άλλης μεγάλης επένδυσης, η οποία προωθεί μαζί 39 φωτοβολταϊκά πάρκα, που θεωρούμε ότι είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της», προσέθεσε.
«Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις περισσότερο παρά ποτέ. Ξέρουμε ότι η προσπάθειά μας θα είναι σε πιο σταθερές βάσεις όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και εξαλειφθούν οι αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Newsroom ΔΟΛ