Του Παναγιώτη Στάθη
Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσαν τα δημοσιεύματα και οι σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή για την ύπαρξη από το 2010 λίστας 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, η τύχη της οποίας αγνοείται.
Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να διερευνηθεί αν υφίσταται η συγκεκριμένη λίστα και αν έχει διαπραχθεί και από ποιους το κακούργημα της υπεξαγωγής εγγράφων, καθώς πιθανόν καλύπτονται πρόσωπα τα οποία φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η συγκεκριμένη λίστα (λίστα Falciani ή λίστα Lagarde), παραδόθηκε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου ιδιοχείρως.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς περιελάμβανε ονόματα φυσικών προσώπων ή εταιρειών που διέθεταν μεγάλα χρηματικά ποσά στη συγκεκριμένη τράπεζα και έμενε στις ελληνικές αρχές να διασταυρώσουν τη νομιμότητα ή όχι των συγκεκριμένων ποσών και να προχωρήσουν στη φορολόγησή τους. Όμως οι ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία) που εισέπραξαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους υπηκόους τους, που συμπεριλαμβάνονταν στη συγκεκριμένη λίστα, φέρονται να μην προχώρησαν σε ενέργειες που θα απέφεραν χρήματα στα κρατικά ταμεία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα των 20 μεγαλύτερων καταθετών διαβιβάστηκε δειγματοληπτικά στο ΣΔΟΕ, το οποίο δεν εντόπισε κάποια παράνομη πράξη και η έρευνα δεν συνεχίστηκε για τα υπόλοιπα πρόσωπα.
Παράσταση στον εισαγγελέα για το ίδιο θέμα έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωσταντοπούλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζητώντας αφενός να γίνουν ενέργειες για να φτάσει στα χέρια των ελληνικών αρχών η συγκεκριμένη λίστα, αφετέρου να ζητηθούν από τις γερμανικές αρχές που τα κατέχουν τα στοιχεία των Ελλήνων πολιτών που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία.
Πηγή:www.capital.gr