06 Οκτωβρίου 2012

Στο 140% του ΑΕΠ το χρέος το 2020

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag που θα κυκλοφορήσει αύριο έχουν επιδεινωθεί τα στοιχεία της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να αυξηθεί το χρέος της το 2020 στο 140% του ΑΕΠ αντί 120% που είναι ο στόχος των δανειστών της, επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη "διαπραγματευτικούς κύκλους".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παραμένει ανοιχτό το πώς θα διαχειριστούν η Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση τις νέες προγνώσεις. Οι ιδέες που εξετάζονται είναι πολλές σημειώνει η Welt am Sonntag:

"Από την μετάθεση των στόχων μέχρι ακόμη και την διαγραφή τους". Και οι δύο ιδέες αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δανειστών, ενώ οι Έλληνες ζητούν από τους "διασώστες" παραχωρήσεις, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,1% η ύφεση στην οικονομία

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω πέρυσι σε 206,4 δις. ευρώ, από 222,2 δις. ευρώ το 2010.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, η βαθιά ύφεση στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία και το 2011, οφείλεται σε δύο κύριους λόγους:

Στη συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,2%. Ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε περαιτέρω κατά 7,7% και του Δημοσίου κατά 5,2%.

Στο δραστικό περιορισμό των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κατά 16,4%.

Σύμφωνα, επίσης, με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 καταγράφηκε συνολική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 0,3% και μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (λόγω του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών) κατά 7,3%.

Πηγή: Deutsche Welle