25 Οκτωβρίου 2012

Στόκοι: Προτείνουν αύξηση της τιμής των τσιγάρων έως δύο ευρώ και περιμένουν αύξηση εσόδων 1 δις... μ' αυτό το πλευρό να κοιμούνται

[Το απόλυτο γέλιο είναι ότι η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε πως έχουν 60.000 καταγγελίες για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου... τη στιγμή που οι πατσαβούρες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΕροψεκασμένων παραδέχθηκαν ότι κάπνιζαν μέσα στη Βουλή...]

Νέα αύξηση στην τιμή των τσιγάρων έως και 2 ευρώ προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες, εκτιμώντας ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ και θα μπορούν να διατεθούν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχει.

Η πρόταση παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας από τον κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων επιφέρει μείωση της κατανάλωσης καπνού και σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών», σημείωσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης καταλόγισε έλλειψη πολιτικής βούλησης και πρωτοφανή αδιαφορία για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Μπεχράκης έκανε λόγο για «τάσεις παρόξυνσης» στο πρόβλημα του καπνίσματος στη Ελλάδα και κατήγγειλε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Από στοιχεία που προυσίασε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων,Τζένη Κρεμαστινού, προκύπτει ότι η τηλεφωνική γραμμή 1142 του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε δεχθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 περισσότερες από 60.500 καταγγελίες για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου, εκ των οποίων το 42,5% αφορούσε την περιοχή ευθύνης της περιφέρειας Αττικής.