05 Οκτωβρίου 2012

Δεύτερες σκέψεις για το 35% στα εισοδήματα των επαγγελματιών

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ανοικτό είναι ακόμη το θέμα του ύψους του φορολογικού συντελεστή με τον οποίο θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ τα καθαρά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών. Από το υπουργείο Οικονομικών μεταδίδεται ένας προβληματισμός για το 35% καθώς πληθαίνουν οι εισηγήσεις ότι ένας τόσο υψηλός συντελεστής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση αντί για αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα καταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή. Το ΥΠΟΙΚ έχει καταλήξει σε αυτήν την επιλογή προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από τις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και να διευρύνει τη φορολογική βάση.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν στο Capital.gr καλά πληροφορημένες πηγές, «τίποτε ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί και μπορεί να υπάρξουν τελικά μερικές θετικές εκπλήξεις αναφορικά με τη φορολόγηση των επαγγελματιών». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι σε επίγνωση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι ο συντελεστής 35% είναι υπερβολικά υψηλός και ότι μπορεί αντί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, να τη φουντώσει αφού πλέον για πολλούς η εργασία με «μαύρα» μπορεί να είναι ο μονόδρομος για την επιβίωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ από έμπειρους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ο ενιαίος συντελεστής να είναι σημαντικά χαμηλότερος, δηλαδή 20% ή 25%. Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν με το νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ θα έρθει στη βουλή στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου και θα ψηφιστεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2013. Ωστόσο καθυστερήσεις έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ για το νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και θα καθιερωθεί το νέο ποινολόγιο της εφορίας. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ερχόταν στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

spiros.dimitrelis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr