04 Οκτωβρίου 2012

Εκτιμήσεις για αποθέματα αερίου αξίας 600 δισ. δολ.

Το φυσικό αέριο, που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, θα μπορούσε να αλλάξει θεαματικά την τύχη της χώρας, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για την οικονομική αποτίμηση των αποθεμάτων κάνουν λόγο για 600 δισ. δολάρια.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που επικαλείται το πρακτορείο Reuters και η οποία παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον Ιούνιο. Στη μελέτη υποστηρίζεται, βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, ότι οι γεωλογικές ομοιότητες οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα αποθέματα στην υπεράκτια περιοχή της Κρήτης μπορεί να συγκριθούν με εκείνα του πεδίου Λεβιάθαν, που ανακάλυψαν Ισραήλ και Κύπρος.

Νότια της Κρήτης

Επισημαίνεται, συγκεκριμένα, ότι στρατηγικής σημασίας αποθέματα υπάρχουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης, περί τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αρκετά δηλαδή για να καλύψουν πάνω από έξι χρόνια ζήτησης φυσικού αερίου στην Ε.Ε., και το ισοδύναμο περίπου σε 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.

Αν και θα χρειαστούν χρόνια για να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν οποιονδήποτε υπεράκτιο τομέα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα, όπως αναφέρεται σχετικά, έχει ξεκινήσει ένα γύρο αδειοδότησης και έχει αναθέσει μια σεισμική έρευνα της εταιρείας, ώστε να εντοπισθεί η έκταση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων -τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013.

Σε ορίζοντα 25ετίας

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους, ειδικότερα -σύμφωνα πάντοτε με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο-, οι συγγραφείς της μελέτης, Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός, διαπίστωσαν ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων αναμένεται να δημιουργήσουν κέρδη 599 δισ. δολαρίων, με χρονικό ορίζοντα πάνω από 25 χρόνια. «Αισθανόμαστε ότι αυτό είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση», φέρεται να δήλωσε στο Reuters ο κ. Κονοφάγος, η εταιρεία του οποίου (Flow) εδρεύει στην Αθήνα και συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική.

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Καναδικό Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, κ. Φώσκολος, δήλωσε, εξάλλου, ότι οι εκπομπές μεθανίου, υποθαλάσσια, και η παρουσία αναχωμάτων στο βυθό της θάλασσας δείχνουν την παρουσία μεγάλων δεξαμενών.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Science and Engineering, τον Ιούνιο, έδειξε ότι η Ελλάδα είχε 4 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και επιπλέον 3 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Κατά το Reuters, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα δαπανά 5% του ΑΕΠ για εισαγωγές ενέργειας, με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα το χρέος της, εξοικονομώντας κόστος πολλών δισεκατομμυρίων σε ετήσια βάση.

Πολλά υποσχόμενη

Κατά τους γεωλόγους, μια πρώτη αξιολόγηση της περιοχής απεικονίζει πολλά υποσχόμενη μορφολογία όσον αφορά στην πιστοποίηση των πραγματικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της Petroleum Geo-Physical, που προκρίθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό για τις έρευνες. Η εταιρεία, που είναι κορυφαία του είδους, έχει ενημερώσει σχετικά το ΥΠΕΚΑ.

NAFTEMPORIKI.GR