16 Οκτωβρίου 2012

Ενημερώνει τον Α. Σαμαρά ο Γ. Βρούτσης για τα "όχι" στις διαπραγματεύσεις

Της Ρούλας Σαλούρου

Νέες πληροφορίες σε σχέση με τη διαπραγματευτική γραμμή εμφανίζονται, τη στιγμή που ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ενημερώνει τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, σε καμία στιγμή της διαπραγμάτευσης το υπουργείο δεν δέχθηκε την επιχειρηματολογία των τροϊκανών για κατάργηση των τριετιών.

Στην ουσία πηγές του υπουργείου αποδίδουν την αλλαγή της διαπραγματευτικής γραμμής όχι στον υπουργό Εργασίας αλλά στην τρόικα που επιμένει ότι με την έκφραση του μνημονίου καθορίζεται ένας κατώτατος μισθός το οποίο εκ των πραγμάτων οδηγεί σε απογύμνωσή του από οποιαδήποτε ωρίμανση (τριετίες).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρά την άρνηση των τροϊκανών να μπουν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το θέμα το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν συζητάει την κατάργηση των τριετιών, επιμένοντας ότι πρέπει και στο νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού να εμπεριέχονται τριετίες.

Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισαν στους εκπροσώπους των δανειστών στην αντίθετη περίπτωση θα συμπαρασυρθούν μια σειρά από επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με βάση τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες όπως αυτές προβλέπονται στην ισχύουσα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ασυμφωνία υπήρξε και στο θέμα των αποζημιώσεων. Οι ίδιες πηγές προερχόμενες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους εν ενεργεία εργαζόμενους.

Για τους νεοπροσλαμβανόμενους αποδέχεται μέχρι τα 16 χρόνια εργασίας η αποζημίωση να ορίζεται στους 12 μισθούς και από κει και πάνω να υπάρχει ένας νέος τρόπος διαβάθμισης που θα οδηγεί σε κατώτερη αποζημίωση από ό,τι προβλέπεται σήμερα.


Πηγή:www.capital.gr