02 Οκτωβρίου 2012

Στην πρώτη γραμμή για τη ρήξη με το παρελθόν

Η Ελλάδα σήμερα, βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο από την ατολμία, τα λάθη και τις αγκυλώσεις ενός απονευρωμένου ιδεολογικά και χρεοκοπημένου διοικητικά μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, το οποίο δημιούργησε και εξέθρεψε για δεκαετίες, ένα στρεβλό μοντέλο διακυβέρνησης βασισμένο σε ένα φαύλο πλαίσιο αρχών και

αντιλήψεων.
Ο βαθιά ριζωμένος κρατισμός, ο οικονομικός και πολιτικός τυχοδιωκτισμός, η εκτεταμένη γραφειοκρατία, η διαφθορά, η αδιαφάνεια και ο «σοβιετικός» συνδικαλισμός υπήρξαν, τα τελευταία τριάντα χρόνια, κυρίαρχα χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού.

Ως συνέπεια, πολύτιμος χρόνος και πόροι σπαταλήθηκαν και ταυτόχρονα εξαντλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου αξιοπιστίας της Ελλάδας. Μπροστά σε αυτήν την τραγική πραγματικότητα, υπάρχουν δυστυχώς ακόμα, πολιτικές, επαγγελματικές και κοινωνικές συνιστώσες που κλείνουν τα μάτια.

Την ώρα που απαιτούνται δύσκολες ριζοσπαστικές αποφάσεις, ρεαλιστικές επιλογές, υπεύθυνα βήματα, σκόπιμα κάποιοι επενδύουν στη σπέκουλα, οδηγώντας την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδα μονοπάτια και ατραπούς. Γνωρίζουν, αλλά το κρύβουν, ότι οι σαθρές διοικητικές δομές δεν αντέχουν να σηκώνουν άλλο το βάρος του σπάταλου μεταπολιτευτικού κράτους. Γνωρίζουν και το κρύβουν ότι απεμπολώντας μεγάλες εθνικές κατακτήσεις, όπως η θέση μας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ οδηγούν στην κοινωνική ισοπέδωση και εξαθλίωση, στη βαθιά απομόνωση. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους τους, με δανεικά λάβαρα και συνθήματα, συνεχίζουν να λειτουργούν προσδοκώντας πολιτικά υπερκέρδη στην πλάτη του ελληνικού λαού, υποθηκεύοντας παράλληλα το μέλλον των νέων ανθρώπων, το μέλλον της δικής μας γενιάς. Σήμερα, μια ολόκληρη κοινωνία πληρώνει τα σπασμένα δεκαετιών.

Περνά σκληρές δοκιμασίες, αγωνίζεται για να βγει από το τούνελ, για να σταθεί και πάλι όρθια και να στηριχθεί αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις. Απαιτεί λοιπόν σεβασμό, καθαρές κουβέντες και υπεύθυνη στάση από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, καλείται στην κρίσιμη αυτή καμπή, να διαμορφώσει ένα νέο προσανατολισμό για τον τόπο και την κοινωνία, οι αντιδράσεις των βολεμένων και των οργανωμένων συντεχνιών δεν πείθουν κανέναν. Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς δίνει τη μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και να αλλάξει όλα όσα τραυμάτισαν βαθιά τη χώρα, οι ανέξοδες ρητορείες και οι αναχρονιστικές αντιπολιτευτικές κορώνες δεν έχουν καμία απολύτως θέση. Η γενιά μας απαιτεί επιτέλους πλήρη ρήξη με το παρελθόν. Γυρίζουμε την πλάτη μας σε εκείνους που αρνούνται να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους. Πολιτικές συνιστώσες και οι ομόκεντροι κύκλοι τους στην κοινωνία, θέλουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα και ανεύθυνα να λειτουργούν απομυζώντας τα όνειρα, τις ελπίδες, τις προοπτικές των νέων ανθρώπων. Οι νοοτροπίες και οι πρακτικές του χθες δε μας αντιπροσωπεύουν και κυρίως δε θα μας βγάλουν από τα σημερινά αδιέξοδα. Τα ψέματα τελείωσαν και μαζί τελείωσε και ο πολιτικός χρόνος εκείνων που τα μεταχειρίζονται.

Τώρα, άμεσα, όσα δεν έγιναν για δεκαετίες, πρέπει να προχωρήσουν. Ήδη τα πρώτα σημαντικά, ουσιαστικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν στο σύντομο διάστημα των τελευταίων μηνών, επέβαλαν μια νέα οπτική στην Ευρώπη για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει μπροστά. Σε αυτό το δρόμο της ρήξης με το παρελθόν, εμείς οι νέοι είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Αυτό το δρόμο πρέπει να βαδίσουμε για να διεκδικήσουμε το μέλλον μας, ως χώρα, ως κοινωνία, ως νέα γενιά. Είναι ο μόνος δρόμος για να κερδίσουμε ξανά το όνειρο και την προοπτική.
Γεωργιάδης Βασίλης
Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΟΝΝΕΔ
 Αναπληρωτής Υπεύθυνος Επαρχιακού

http://taxalia.blogspot.com/2012/10/blog-post_9831.html