17 Οκτωβρίου 2012

Η επιστροφή του Ομπάμα - Καθαρός νικητής στο δεύτερο ντιμπέιτ

Νικητής στο δεύτερο από τα τρία προεδρικά ντιμπέιτ που έγινε το βράδυ της Τρίτης αναδείχθηκε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα δυναμικός προς ανακούφιση των Δημοκρατικών που ανησυχούσαν μετά το προηγούμενο ντιμπέιτ περίπου πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Ομπάμα υπερασπίστηκε την πολιτική του και αμφισβήτησε τον Ρόμνεϊ ο οποίος αναιρούσε τις απόψεις του σε βασικά θέματα, ενώ υποστήριξε ότι οι προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων ευνοούν μόνο τους πλούσιους.

Ο Ρομνει ωστόσο επιτέθηκε επανειλημμένα στον Ομπάμα, λέγοντας ότι τα εκατομμύρια των ανέργων και η υποτονική οικονομική ανάκαμψη αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές του προέδρου έχουν αποτύχει.

«Αρκετά βελτιωμένος - το βραβείο (του χθεσινού ντιμπέιτ) πηγαίνει στον Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε στο CNN ο πολιτικός αναλυτής Ντέιβιντ Γκέργκεν. «Νομίζω ότι ήταν πολύ ισχυρή η αποψινή συζήτηση.»

Ο Ρόμνει είχε επίσης καλές επιδόσεις για δεύτερη φορά, δήλωσε ο Γκέργκεν, ωστόσο ο νικητής παραμένει ο Ομπάμα.

Μια διεθνής δημοσκόπηση του CNN / ORC έδειξε το46% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι ο Ομπάμα κέρδισε, σε σύγκριση με ένα 39% που υποστήριξε τον Romney.

Και οι δύο υποψήφιοι περπάτησαν με τα μικρόφωνα στο χέρι στη σκηνή του Πανεπιστμίου Hofstra στο Hempstead, της Νέας Υόρκης, υψώνοντας τη φωνή τους κατά καιρούς και επαναλαμβάνοντας προκλητικά σημεία του άλλου κατά τη διάρκεια της 90λεπτης συζήτησης.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν η Καντι Κράουλι κεντρική πολιτική ανταποκρίτρια, του CNN η οποία προσπάθησε μάταια κατά καιρούς να προλάβει κάθε υποψήφιο από το να ξεπεράσει τον καθορισμένο χρόνο,με αποτέλεσμα ο Ομπάμα να μιλήσει συνολικά τρία λεπτά περισσότερα από ό,τι Ρόμνεϊ

Ο Ομπάμα ήταν επιθετικός από την αρχή, αλλά περίμενε μέχρι την τελική του απάντηση - με καμία πιθανότητα του Ρόμνεϊ να ανταποκριθεί

«Σκεφτείτε για ποιούς μιλούσε» είπε ο Ομπάμα, παραθέτοντας τους ανθρώπους από την κοινωνική ασφάλιση «αυτούς που έχουν δουλέψει όλη τους τη ζωή, βετεράνοι που έχουν θυσιαστεί για τη χώρα αυτή, μαθητές, στρατιώτες και οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά κάθε μέρα.»

Ο πρόεδρος είπε ότι ήθελε να αγωνιστεί για αυτούς τους ανθρώπους »γιατί αν τα καταφέρουν, πιστεύω ότι θα τα καταφέρει και η χώρα»

Νωρίτερα, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο πέντε σημείων οικονομικό σχέδιο του Ρόμνει, το οποίο ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επανέλαβε δύο φορές το βράδυ της Τρίτης, λέγοντας ότι πραγματικά ήταν στην πραγματικότητα ήταν σχέδιο ενός σημείο και ότι «το σχέδιο είναι να βεβαιωθείτε ότι αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή θα παίζουν με τους δικούς τους κανόνες»

Ο Ρόμνεϊ απάντησε ότι «αν επανεκλέγει ο Πρόεδρος Ομπάμα, θα πάρετε μια επανάληψη των τελευταίων τεσσάρων ετών»

Ξανά και ξανά, ο Ρόμνει επανέλαβε αυτό που αποκάλεσε «αδυναμίες των πολιτικών Ομπάμα» συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στα ομοσπονδιακά ελλείμματα και τα χρέη, τους 20 εκατομμύρια ανέργους και την αναιμική οικονομική ανάπτυξη.

Ο Ομπάμα είναι «πολύ καλος ως ομιλητής, αλλά οι πολιτικές του δεν λειτουργούν» τόνισε ο Ρόμνεϊ. Σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις του Ομπάμα στις πολιτικές του, ο Ρόμνει επέμεινε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της μεσαίας τάξης λέγοντας ότι «μπορούμε να δώσουμε στη μεσαία τάξη αυτής της χώρας ένα λαμπρό και ευτυχισμένο μέλλον.»

Ωστόσο, ο Ρόμνει παρέλειψε να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες της φορολογικής πολιτικής του, ακόμη και όταν ένα μέλος του ακροατηρίου ρώτησε για τις απροσδιόριστες εκπτώσεις και τα παραθυράκια που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έλεγε ότι θα εξαλειφθούν.

Στο ευαίσθητο θέμα εξωτερικής πολιτικής, οι υποψήφιοι συγκρούστηκαν για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Λιβύη που σκότωσε τέσσερις Αμερικανούς, με το Ρόμνει να τονίζει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έπαιξε πολιτικά αποφεύγοντας να αναγνωρίσει αμέσως τι συνέβη.

Ο Ομπάμα ανταπάντησε ότι το να υποστηρίζει κάποιος ότι η κυβέρνηση έπαιξε πολιτικά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι τουλάχιστον «προσβλητικό». Όταν στη συνέχεια Ομπάμα είπε ότι ο Ρόμνεϊ την ονόμασε «τρομοκρατική επίθεση» ο Ρόμνεϊ αντέδρασε αλλά ο Ομπάμα του απάντησε «ελέγξτε τα πρακτικά»

Σε αντίθεση με την πρώτη προεδρική συζήτηση, το ντιμπέιτ αυτού του στυλ επέτρεψε στα μέλη του κοινού να κάνουν ερωτήσεις. Η Κράουλι, η πρώτη γυναίκα συντονίστρια προεδρικής συζήτησης τα τελευταία 20 χρόνια, προσπάθησε να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις από τους ψηφοφόρους στην αίθουσα με αποτέλεσμα μερικές φορές να διακόπτει τους υποψηφίους.

Η πρώτη ερώτηση προήλθε από έναν 20χρονο φοιτητή, που ανησυχεί για το αν θα είναι σε θέση να στηρίξει τον εαυτό του μετά την αποφοίτησή του.

«Περισσότερα χρέη και λιγότερες θέσεις απασχόλησης. Εμείς θα το αλλάξουμε αυτό. Ξέρω τι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και πάλι,» είπε ο Ρόμνεϊ, αντιμετωπίζοντας τον πρώτο ψηφοφόρο.

Αργότερα σε ερωτήσεις σχετικά με τημετανάστευση, ο Ρόμνει τόνισε ότι ο Ομπάμα απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεση να περάσει μια πολύ σημαντική αναθεώρηση της μετανάστευσης, ενώ ο πρόεδρος είπε ότι ο Ρόμνει υποστηρίζει συντηρητικές θέσεις, όπως η αντίθεσή του στο μέτρο που δίνει σε κάποια παιδιά των μη νόμιμων μεταναστών μια διαδρομή προς το νομικό καθεστώς.

Ο Ομπάμα επανέλαβε τις επικρίσεις του παρελθόντος ότι το σχέδιο φορολογίας του Ρόμνει δεν εφαρμόζεται, λέγοντας ότι «όταν σας ρώτησαν πώς σκοπεύετε να το κάνετε αυτό, δεν μπορέσατε να απαντήσετε»

Ο Ρόμνει, εν τω μεταξύ, επέμεινε επανειλημμένα ότι το σχέδιό του δεν θα αυξήσει τους φόρους για την μεσαία τάξη Αμερικανών, αλλά επίσης δεν θα αυξήσει και δε θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους πλούσιους, σε αντίθεση με την πρόταση του Ομπάμα να αφήσει τους φορολογικούς συντελεστές στην αφρόκρεμα του 2% των μισθωτών σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχή Κλίντον.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN ήταν ένα σύνολο από τις τελευταίες μεγάλες έρευνες και έδειξε ότι ο Ρόμνει έδειξε είχε ένα μικρό προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο κατά 48% -47%, ωστόσο στις περιοχές που οι ψηφοφόροι είναι ακόμα αναποφάσιστοι, το προβάδισμα του Ρόμνεϊ ήταν αισθητά μειωμένο.

Η εκστρατεία του Ομπάμα παραδέχθηκε ότι είχε μια κακή βραδιά στην πρώτη συζήτηση και υποσχέθηκε μια πιο επιθετική προσέγγιση στη Νέα Υόρκη και τήρησε την υπόσχεσή της. Μια τρίτη και τελική συζήτηση με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική θα πραγματοποιηθεί 22 του Οκτώβρη στη Φλόριντα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι η οικονομία είναι το πιο σημαντικό θέμα των εκλογών.

Η ανεργία μειώθηκε κάτω από το 8% το Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά μετά το μήνα που ο Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και αργή ανάπτυξη έχουν κάνει τον πρόεδρος ευάλωτο.

iefimerida.gr