16 Οκτωβρίου 2012

Χατζηδάκη, ο πατριωτισμός δεν αρκεί για να μείνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα... πρέπει να κάνεις και κάτι εκτός από το να μιλάς

Σαφή προειδοποίηση για τον ορατό κίνδυνο από-ελληνοποίησης των εγχώριων εξωστρεφών επιχειρήσεων πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot K. Aντωνόπουλος από το βήμα του συνεδρίου της International Herald Tribune που πραγματοποιείται στην Αθήνα, συμπληρώνοντας με νόημα πως «ο πατριωτισμός δεν είναι πια αρκετός για τη διατήρηση της έδρας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

O επικεφαλής μιας από τις πλέον εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, με παρουσία σε περισσότερες από 53 χώρες και έσοδα 1,2 δισ. ευρώ το 2011, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις για την μεταφορά της έδρας μεγάλων ομίλων σε χώρες με φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον τόνισε πως «είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό το θέμα εδώ και μερικά χρόνια όταν αρχίσαμε να δεχόμαστε έντονες πιέσεις από τους μετόχους της εταιρείας μας για μεταφορά της έδρας μας. Ο πατριωτισμός δεν είναι πια αρκετός για τη διατήρηση της έδρας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνει μια άμεση προσπάθεια για την προστασία της ελληνικότητας, αλλά και της πολυεθνικότητας των επιχειρήσεών μας. Η ρευστότητα και η φορολογία είναι άμεσα σημαντικά μέτρα».

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα δεν μπορεί νʼ αναπτυχθεί χωρίς τραπεζικό τομέα, χωρίς δανεισμό, χωρίς κεφάλαια κίνησης και χωρίς εμπορικές πιστώσεις για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας. αντίστοιχα, για το μείζον θέμα της φορολογίας εμφανίστηκε πεπεισμένος για την αναγκαιότητα ενός νέου φορολογικού ήθους, μίας νέας κουλτούρας συμμόρφωσης στους φορολογικούς νόμους, με προαπαιτούμενα τη σταθεροποίηση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την αποτελεσματική δίωξη της φοροδιαφυγής. «Είναι σημαντικό να αυξηθεί η φορολογητέα ύλη και να σταματήσει η υπερφορολόγηση των φορολογικά συνετών, ιδίως των εταιρειών στο Χρηματιστήριο», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του συνεδρίου της International Herald Tribune ο κ. Αντωνόπουλος ζήτησε αλλαγή κατεύθυνσης στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων που να ενθαρρύνει την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι θα διασφαλίσουν μακροχρόνια τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσα από την αξιολόγηση δεσμευτικών επενδυτικών σχεδίων (business plans). Παράλληλα, τόνισε πως το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ πρότεινε την Ίδρυση Ταμείου Εξωστρέφειας, στα πρότυπα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot ζήτησε να διασφαλιστεί ανάπτυξη που να μην στηρίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση. «Το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η συζήτηση για την μετάπτωση από μια κοινωνία κατανάλωσης, σε μια κοινωνία παραγωγής. Αυτή είναι μια κουβέντα που θα την κάνουμε οι Έλληνες μεταξύ μας και δεν αφορά την Τρόικα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ν. Χρυσικόπουλος

Πηγή:www.capital.gr