01 Οκτωβρίου 2012

Ο Σαμαράς γκάζωσε όσους τα ξύνουν... δηλ. Χατζηδάκη, Λυκουρέντζο

«Προωθείστε τις μεταρρυθμίσεις- Βάλτε φρένο στα καρτέλ»

Ολονύχτιες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ζητά από τους υπουργούς της κυβέρνησης να επιταχύνουν το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Από χθες το απόγευμα υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων, έδωσαν το παρών σε διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξενύχτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τα Νέα ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στα μέλη της κυβέρνησης πως θα πρέπει να βελτιώσουν άμεσα την εικόνα στους τομείς της προώθησης των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και μάλιστα να κινηθούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε στους υπουργούς πως τα θέματα πρώτης προτεραιότητας είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η συγχώνευση δημόσιων οργανισμών, η πάταξη των καρτέλ που γονατίζουν την αγορά, καθώς και η δημιουργία ενιαίας Αρχής δημόσιων συμβάσεων.

«Δεν πρέπει να δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνουμε», τόνισε ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με συμμετέχοντες στις συσκέψεις, ενώ παρουσίασε στους υπουργούς και την ειδική ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου,η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία του.

Φυσικά στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν οι υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς, με την Τρόικα να μην κάνει βήμα πίσω και να ζητά την άμεση αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι όπως φαίνεται θα δουν την πόρτα εξόδου μέσω διαθεσιμότητας κατά την επόμενη διετία.

Σε ότι αφορά τους οργανισμούς που θα καταργηθούν, εκτός από τους 21 που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στην επόμενη φάση θα υπαχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 φορείς στους οποίους απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 3.500 υπηρετούν σε φορείς που οδεύουν προς πλήρη κατάργηση. Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση έχει να κάνει με το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζει η Τρόικα στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και την παρουσίαση της έκθεσης της. Στις χθεσινοβραδινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Γιάννης Βρούτσης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κώστας Μουσουρούλης, οι υφυπουργοί Γιώργος Μαυραγάνης, Μανούσος Βολουδάκης και Μάκης Παπαγεωργίου (Ενέργειας), καθώς και οι γενικοί γραμματείς Νικόλας Κανελλόπουλος, Δημήτρης Στεφάνου και Θανάσης Κυριαζής.

iefimerida.gr