Την ώρα που ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μυλόπουλος, βάζει λουκέτο στο μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας ζητώντας επιπλέον χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πληρώσει τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο και τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά από τις κινητοποιήσεις των απλήρωτων εργαζομένων καθαριότητας, έχει εντάξει τον ευπρεπισμό του γραφείου του σε ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα με στόχο την προαγωγή των επιστημών!
Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «protothema.gr», ο καθαρισμός του γραφείου του κ. Μυλόπουλου, θεωρείται από τον ίδιο πεδίο επιστημονικής έρευνας σε μία χρονική στιγμή που οι εισαγγελικές έρευνες για τα πεπραγμένα των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ πέφτουν βροχή. H διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, δείχνει να κινείται σε περίεργη τροχιά καθώς, εκτός των άλλων, θεωρείται και πληρώνεται ως ερευνητικό έργο η συνάντηση του πρύτανη με τον προϊστάμενο υπουργό Παιδείας και η παρατήρηση πουλιών στην πανεπιστημιούπολη από τον αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού, κ. Γιάννη Παντή!
Ο τρόπος που ο κ. Μυλόπουλος εγκρίνει και αναθέτει στον εαυτό του ερευνητικά προγράμματα λαμβάνοντας αντίστοιχα επιμίσθια πολλών χιλιάδων ευρώ σε σταθερή βάση και το αντικείμενο των έργων που «τρέχει» ο ίδιος και ο αντιπρύτανης εντείνουν τον προβληματισμό για το τι τελικώς γίνεται στο ΑΠΘ. Πόσο μάλλον όταν φαίνεται ότι στοιχειώδεις συμβατικές υποχρεώσεις των πρυτανικών αρχών έχουν «βαφτιστεί» ως ερευνητικό έργο και χρηματοδοτούνται από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Νίκος Παντελής, ο οποίος εποπτεύει τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, έχει δώσει εντολή για επίσπευση των διαδικασιών των υπό διερεύνηση υποθέσεων στο ΑΠΘ.
Ειδικότερα, ο κ. Μυλόπουλος είναι επιστημονικά υπεύθυνος 4 έργων, συνολικού ύψους 694.656ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό έρευνας του πανεπιστημίου. Μεταξύ των έργων αυτών, ο «Σχεδιασμός και υποστήριξη του διοικητικού έργου του ΑΠΘ», που στοίχισε 265.017ευρώ. Στις ερευνητικές δράσεις του προγράμματος εντάσσεται η «γραμματειακή υποστήριξη του γραφείου του Πρύτανη, το οποίο λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο(8πμ-9μμ)», αποτελώντας μάλιστα τον ένα από τους 7 πυλώνες του. Σε μία τέτοια οπτική της ερευνητικής διαδικασίας δεν θα μπορούσε να μην πληρώνεται ως επιστημονικό έργο ο «ευπρεπισμός/καθαριότητα των γραφείων της Πρυτανείας κατά τη διάρκεια του διευρυμένου ωραρίου», που αποτελεί έναν αυτοτελή ερευνητικό άξονα!
Εχοντας εξασφαλίσει το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον ο πρύτανης του ΑΠΘ ασχολείται με την «προώθηση των θέσεων του ΑΠΘ και επίλυση λειτουργικών προβλημάτων του πανεπιστημίου» συναντώντας «φορείς του υπουργείου Παιδείας»! Η επίλυση δηλαδή των λειτουργικών προβλημάτων του πανεπιστημίου και οι επαφές με την προϊστάμενη αρχή δεν θεωρούνται υπηρεσιακά καθήκοντα αλλά επιστημονική έρευνα παρά το ότι βάσει νόμου ο πρύτανης «προΐσταται του ιδρύματος και το διευθύνει, έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του».
Ερευνητικό έργο θεωρείται και η συμβουλευτική συνδρομή για τη βελτίωση του μενού της φοιτητικής λέσχης λες και η βελτίωση των συνθηκών σίτισης και διαμονής των φοιτητών δεν αποτελεί υποχρέωση ενός ακαδημαϊκού δασκάλου με διοικητικές ευθύνες. Οσο για το περιβόητο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο πρύτανης πάντρεψε τη γραμματέα του και βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, πληρώθηκε από το δεύτερο πρόγραμμα, «Διεύρυνση, ανάπτυξη και προώθηση των διεθνών σχέσεων του ΑΠΘ», ύψους 129,996ευρώ.
Σε ανάλογο πλαίσιο κινούνται και οι ερευνητικές δράσεις του αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού καθώς διοικητικές πράξεις που άπτονται των καθηκόντων του φαίνεται ότι πληρώνονται έξτρα από κονδύλια έρευνας. Ενδεικτικά βασικός στόχος στο έργο, «Σχεδιασμός, οργάνωση και Εφαρμογή καινοτόμων οικολογικών δράσεων και υπηρεσιών τρίτων στο ΑΠΘ», ύψους 188.238ευρώ. είναι η προκήρυξη και επαναπροκήρυξη διαγωνισμών με σκοπό την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΑΠΘ. Στις αρμοδιότητες όμως που έχουν ανατεθεί στον κ. Παντή από τον κ. Μυλόπουλο από το Σεπτέμβριο του 2010(ΦΕΚ 1707/Β) είναι και η «υπογραφή των προκηρύξεων, διακηρύξεων και συμβάσεων για την εκτέλεση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών»! Εντύπωση δημιουργεί και το γεγονός ότι έργα που έχουν πληρωθεί αδρά από τον προϋπολογισμό της «Εταιρείας Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ», τα οικονομικά της οποίας έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, χρεώνονται και ως ερευνητικά προγράμματα.
Διατέθηκαν λοιπόν ερευνητικοί πόροι για το σχεδιασμό και τη δημιουργία του καταστήματος αναλώσιμων του ΑΠΘ, «Λογότυπος», τη στιγμή που στον προϋπολογισμό της Εταιρείας Αξιοποίησης υπάρχει δαπάνη ύψους 235.124,92ευρώ για την κατασκευή του καταστήματος, εμβαδού μόλις 180τμ! Επιπλέον, παρά το ότι το έργο, «ΑΠΘ-Σχεδιασμός και Ηλεκτροφωτισμός του ΑΠΘ», στοίχισε στην Εταιρεία Αξιοποίησης 244.738,02ευρώ, ο σχεδιασμός της αναβάθμισης του φωτισμού του πανεπιστημίου περιλαμβάνεται και στο ερευνητικό πρόγραμμα «Σχεδιασμός, οργάνωση και εφαρμογή καινοτόμων οικολογικών δράσεων και υπηρεσιών τρίτων στο ΑΠΘ» του κ. Παντή. Το πλέον περίεργο όμως είναι πως συγκεκριμένες δράσεις περιλαμβάνονται σε περισσότερα από ένα ερευνητικά έργα. Ο κ. Μυλόπουλος έχει εντάξει την «ανάπτυξη του catering της Φοιτητικής Λέσχης» στο ερευνητικό του πρόγραμμα, «Σχεδιασμός και υποστήριξη του διοικητικού έργου του ΑΠΘ» όταν ο κ. Παντής εκταμιεύει ερευνητικούς πόρους για την «παροχή υπηρεσιών catering από την Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη»! Βέβαια, οι οικολογικές ανησυχίες του αντιπρύτανη ικανοποιούνται πλήρως στο καινοτόμο πρόγραμμα του, στο οποίο χρεώθηκε το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη για την κουμπαριά του πρύτανη, από την «παρακολούθηση πουλιών και ειδών χλωρίδας στην πανεπιστημιούπολη και ημερήσιες και νυχτερινές ξεναγήσεις στον βυθό της κατασκήνωσης για παρακολούθηση της ενάλιας πανίδας»!