04 Οκτωβρίου 2012

Λυκουρέντζος: Εισαγγελική έρευνα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«Το μέλλον του τόπου δεν παίζεται στο πεζοδρόμιο, αλλά με σκληρή δουλειά. Δεν μπορεί να καταλαμβάνονται γραφεία, να προπηλακίζονται υπουργοί, υφυπουργοί και διοικητές και η δημοκρατία να είναι παράλυτη. Δεν μπορεί να καταλαμβάνονται υπηρεσίες. Θα εφαρμοστεί η νομιμότητα, πάση θυσία. Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό για να εφαρμόσει συγκεκριμένο πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί η συζήτηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλας Μαρίας Γιαταγάνα για τις εφημερίες των γιατρών και τα προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο διοικητής κάθε νοσοκομείου έχει τη δικαιοδοσία να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές- και εισαγγελικές, αν χρειαστεί- για να προστατεύσει την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Στην περίπτωση, ειδικά, των εφημεριών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ορθώς γίνεται προγραμματισμός των εφημεριών και κάλεσε όλους να συμφωνήσουν ότι πρέπει να περιοριστεί η σπατάλη και η αθρόα συνταγογράφηση ή η φαρμακευτική δαπάνη.

«Η επίκληση της υγείας των ασθενών μην απολήγει σε δημαγωγία και υποκρισία» πρόσθεσε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, ο υπουργός αποκάλυψε ότι ζητήθηκε εισαγγελική έρευνα και, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξετάζεται η ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, μόνο για τις τέσσερις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου εμφανίζεται φαρμακευτική δαπάνη σε ύψος που να συμπεραίνει κανείς ότι έχει ασθενήσει το 10% του πληθυσμού. «Η μάχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δίνεται για να ελεγχθεί το σύστημα που εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη και δεν είναι κατά όσων ασθενών έχουν ανάγκη», επέμεινε ο κ. Λυκουρέντζος και αναφέρθηκε στις επιθέσεις και τη συκοφάντηση που δέχεται το υπουργείο επειδή, από την περασμένη Παρασκευή, αποζημιώνει τη φθηνότερη δραστική ουσία.

Ο υπουργός ενημέρωσε, επίσης, ότι η καθυστέρηση της έκδοσης του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων οφείλεται στο γεγονός ότι διενεργείται έλεγχος για να φανεί αν υπάρχει κατάχρηση για τα φάρμακα που βρίσκονται εντός πατέντας.