15 Οκτωβρίου 2012

Εκτός ΑΠΕ ο πρασινοφρουρός Ηλίας Μάτσικας-Τι είπε στη ΓΣ

Την αντικατάσταση του Ηλία Μάτσικα από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως είχαμε γράψει από την περασμένη εβδομάδα. Αναμένεται η τοποθέτηση του νέου προσώπου που θα έχει θέση πρόεδρου-διευθύνοντος συμβούλου και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του πρακτορείου.

Σε δήλωσή του κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΑΠΕ και επί σειρά ετών διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας τα ΝΕΑ, επεσήμανε:


"Η πρόσκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με αυτό το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, ευθέως προσκρούει, εκτός των άλλων, στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη δημοσιογραφική λειτουργία και δημιουργεί την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση παρεμβαίνει απροσχημάτιστα στην ελευθερία του Τύπου, προκειμένου να διαμορφώσει τεχνηέντως ένα κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης, δια της απαράδεκτης αποδόσεως ευθύνης για τη δημοσίευση των δύο αυτών ειδήσεων".

Ο κ. Μάτσικας προσέθεσε επίσης, ότι "η απροκάλυπτη αυτή ενέργεια πρέπει να εξετασθεί και υπό το φως της τροπολογίας, που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση των πολλαπλών διοικητικών και οργανωτικών ζητημάτων λειτουργίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, αλλά στη διοικητική παρέμβαση της κυβέρνησης και στην καθιέρωση κυβερνητικού ελέγχου στην ελευθερία παραγωγής-μετάδοσης ειδήσεων από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας".

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσικα η απόφαση της κυβέρνησης "αποσκοπεί στην απαξιωτική αποπομπή" του από τη θέση του Προέδρου – Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "κατά τρόπο αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

Ως δημοσιογράφος, σημειώνει ο κ. Μάτσικας, "εξακολουθώ να διατηρώ ακέραια την άποψη που από την πρώτη στιγμή επισήμανα, ότι η ενημέρωση δεν μπορεί να αποτελεί ΔΕΚΟ, ούτε βέβαια οι δημοσιογράφοι μπορεί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και αν εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ και ότι αυτό αποτελεί θέση και του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτή άλλωστε είναι και πάγια η θέση της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων".

Πηγή: Τυπολογίες, Pheme.gr