25 Οκτωβρίου 2012

Το Τέξας απειλεί με… φυλάκιση τους απεσταλμένους του ΟΑΣΕ

«Εδώ είναι Τέξας. Είστε ανεπιθύμητοι». Με τα φιλόξενα αυτά λόγια ετοιμάζεται να υποδεχτεί ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Greg Abbott τους απεσταλμένους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που σχεδιάζουν να επιθεωρήσουν τις επερχόμενες εκλογές στην Πολιτεία του αμερικανικού νότου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση – προειδοποίηση που εξέδωσε ο Εισαγγελέας: «Ενδέχεται να αποτελεί αξιόποινη πράξη το να πλησιάσουν οι απεσταλμένοι του ΟΑΣΕ σε απόσταση 100 ποδιών (30,5 μέτρων) από την είσοδο χώρου ψηφοφορίας. Η μη συμμόρφωση με αυτή την οδηγία μπορεί να οδηγήσει στην ποινική δίωξη των απεσταλμένων του ΟΑΣΕ λόγω παραβίασης του πολιτειακού δικαίου».

Πιο ενδιαφέρουσα ακόμη από την πρωτοφανή αυτή ανακοίνωση Αρχής «πολιτισμένου» κράτους, είναι το υπόβαθρο της διαμάχης.

Ο Abbott ισχυρίζεται ότι ο ΟΑΣΕ διατηρεί δεσμούς με οργανισμούς που σχετίζονται άμεσα με την ACORN. Η τελευταία αποτελούσε ένωση οργανισμών στις ΗΠΑ που ασχολούνταν εν μέρει με την «εγγραφή ψηφοφόρων». Θυμίζουμε ότι στις ΗΠΑ οι ψηφοφόροι δεν εγγράφονται αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους, όταν συμπληρώσουν τη νόμιμη ηλικία (18 έτη). Όλες οι Πολιτείες, εκτός από την Ντακότα, υποχρεώνουν τους ψηφοφόρους που επιθυμούν να ψηφίσουν στις εκλογές να εγγραφούν με δική τους πρωτοβουλία.

Το 2008 η ACORN κατηγορήθηκε από το δίδυμο των ρεπουμπλικάνων για την προεδρία για οργανωμένο σχέδιο υποστήριξης της υποψηφιότητας Obama, καθώς μέλη της χρησιμοποίησαν πλαστές αιτήσεις εγγραφής, ώστε να αποκομίσουν χρηματικό όφελος μέσω της κρατικής χρηματοδότησης. Σε διαφημιστικό σποτ του o John McCain εμφανίστηκε να της αποδίδει «τεράστια εκλογική απάτη», ισχυρισμό που επανέλαβε και στην τελευταία του τηλεμαχία με τον Obama. Οι κατηγορίες αυτές κρίθηκαν από ανεξάρτητους παρατηρητές ως πολύ υπερβολικές.

Παρόλα αυτά, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη το 2009, προέκυψε, ότι το 52% των ρεπουμπλικάνων και το 26% του συνόλου των ψηφοφόρων εξακολουθούσε να πιστεύει στην άνω θεωρία συνομωσίας και να θεωρούν ότι η ACORN «έκλεψε» τις εκλογές για λογαριασμό των δημοκρατικών.

Όπως ήταν φυσικό, ο ΟΑΣΕ, ο οποίος αποτελεί διεθνή οργανισμό με έδρα την Βαρσοβία, υπάγεται στον ΟΗΕ και αντικείμενο έχει, μεταξύ άλλων, την επιτήρηση εκλογικών διαδικασιών ανά την υφήλιο, δεν έμεινε αδρανής στις απειλές του Τεξανού Εισαγγελέα. Έτσι, ο Πρόεδρός του Janez Lenarcic απέστειλε γράμμα στην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton αναφέροντας: «Η απειλή ποινών για τους απεσταλμένους του ΟΑΣΕ είναι απαράδεκτη».

Ο ΟΑΣΕ επιτηρεί όλες τις εκλογές των ΗΠΑ από το 2002 χωρίς το παραμικρό συμβάν. Η χώρα έχει, όπως όλες οι άλλες, την υποχρέωση να προσκαλεί τα μέλη του ΟΑΣΑ στις εκλογικές της διαδικασίες.

Για να δώσουμε μια έμμεση εξήγηση στο όλο γεγονός, αναφέρουμε παρεμπιπτόντως ότι το Τέξας ψηφίζει παραδοσιακά το ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Mitt Romney προηγείται στη συγκεκριμένη Πολιτεία με 19 μονάδες διαφορά.

http://ysterografa.gr