01 Οκτωβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-τρόικα-Δύο δισ. ευρώ μακριά από τη συμφωνία

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την επικύρωση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας εμμένουν στις ενστάσεις τους και απορρίπτουν μέτρα 2 δισ. ευρώ, από τα συνολικά που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο.

Τα εκκρεμή αυτά θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, το απόγευμα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:30 και κράτησε περίπου μισή ώρα.

Συνάντηση με Στουρνάρα σε βαρύ κλίμα

H συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας διήρκεσε 1,5 ώρα, ενώ κατά την αποχώρησή του ο κ. Τόμσεν δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο.

Συνολικά, το πακέτο των νέων μέτρων προβλέπει μειώσεις δαπανών ύψους 10,576 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, ενώ θετική δημοσιονομική επίπτωση θα υπάρχει και στην επόμενη διετία (2015-2016), ανεβάζοντας το ύψος των περικοπών στα 11,418 δισ. ευρώ.

Το πακέτο των νέων μέτρων παραμένει ανοικτό για την τρόικα, καθώς έχουν επιφυλάξεις για τα προσδοκώμενα έσοδα από τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και ΟΤΑ, ενώ επιμένουν στην κατάργηση και των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο η δόση του δανείου να δοθεί τελικώς προς τα μέσα Νοεμβρίου, ίσως μετά το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.