16 Οκτωβρίου 2012

Ευτυχώς οι τροϊκανοί δεν είναι μαλάκ@@... όπως νομίζει ο Μανιτάκης: Οι αριθμοί της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο δεν πείθουν την τρόικα

Πλήρη εξειδίκευση και καταγραφή του προσωπικού ανά φορέα, το οποίο θα απομακρυνθεί άμεσα ζητά πλέον η τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς οι αριθμοί που παρουσιάζει η ηγεσία του υπουργείου δεν πείθουν, ειδικά σε ό,τι αφορά τους επίορκους και εκείνους που δηλώνουν αδυναμία άσκησης καθηκόντων. Η τρόικα φαίνεται ότι ζητά πλέον τουλάχιστον 3.000 - 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους, αντί της εφαρμογής της μνημονιακής υποχρέωσης για 15.000 απολύσεις εντός του 2012.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το σχέδιο Μανιτάκη για αποχωρήσεις 11.000 επίορκων και ακατάλληλων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και παράλληλη υπαγωγή σε διαθεσιμότητα του πλεονάζοντος προσωπικού από συγχωνευόμενους ή καταργούμενους φορείς δεν απορρίφθηκε στο σύνολό του από την τρόικα.

Ωστόσο, «τα πράγματα είναι πολύ πιεστικά· ζητάνε λεπτομέρειες για το πού, πώς και ποιοι θα φύγουν», όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην πρώτη γραμμή παραμένει το προσωπικό των φορέων που θα συγχωνευθούν ή καταργηθούν και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το επόμενο πακέτο θα περιλαμβάνει 250 φορείς με 20.000 περίπου εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3.500 αναμένεται να είναι σε καταργούμενους.

Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν εξάλλου και οι κατηγορίες των επίορκων και ακατάλληλων υπαλλήλων. Ωστόσο, και σε αυτές τις περιπτώσεις η τρόικα ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις.

Για παράδειγμα, μετά τη συνάντηση της περασμένης Κυριακής, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδειξε τη Δευτέρα να επικεντρώνεται σε έναν αριθμό περίπου 1.000 επίορκων, οι οποίοι έχουν υποπέσει σε βαρύτατα παραπτώματα ή οι υποθέσεις τους βρίσκονται στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, από το σύνολο των 3.000 που είχαν αρχικώς αναφέρει.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται όμως να αμφισβητούν κατά πόσο ακόμη και αυτούς τους 1.000 υπαλλήλους μπορούν οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν άμεσα ώστε να φύγουν από το Δημόσιο, ενώ σε περίπτωση απομάκρυνσης με συνοπτικές διαδικασίες τίθεται και θέμα νομιμότητας, αλλά και ενδεχόμενο επιστροφής τους εάν τελικώς αθωωθούν.

Ερωτηματικό υπάρχει και για 4.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία άσκησης καθηκόντων λόγω διαφόρων προβλημάτων, όπως ψυχολογικά. Η κατηγορία αυτή εντάσσεται σε εκείνη των ακατάλληλων υπαλλήλων, αλλά όπως επεσήμαιναν θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το Έθνος, η τρόικα δεν ζητά την πλήρη εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης των 15.000 απομακρύνσεων εντός του 2012, αλλά τουλάχιστον 3.000 - 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους.

Για το θέμα των απομακρύνσεων δημοσίων υπαλλήλων ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Δεν μπορούμε να υποχρεωνόμαστε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, ενώ κρατάμε υπεράριθμους και ακατάλληλους στο Δημόσιο, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχει εκτοξευθεί η ανεργία. Αυτό το «σπυρί» έπρεπε πια να «σπάσει». Και το κάνουμε με τον πιο ήπιο τρόπο. Αλλά το κάνουμε...

Newsroom ΔΟΛ