16 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς συμφωνία για τα μέτρα ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία στις αποσκευές του φαίνεται πως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να συμμετάσχει στις εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου καθώς δεν αναμένεται μέχρι τότε να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία.


Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, όμως παραμένουν ανοικτά τα θέματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την απαισιοδοξία του να έχει κλειδώσει κάτι μέχρι τη Σύνοδο και αποκάλυψε πως πάμε για έκτακτο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές, οι Ευρωπαίοι αναμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα, καθώς φοβούνται να μην προκληθούν τυχόν τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία.

Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό μέτωπο ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ αντιδρούν έντονα στις απαιτήσεις της Τρόικα ιδιαίτερα στο θέμα των εργασιακών, δοκιμάζοντας τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Για αυτό το λόγο την Τρίτη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να έχουν συνάντηση στις 17:00 προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η κυβερνητική στρατηγική που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών


Μόλις 20 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη με τους ελεγκτές της Τρόικα το βράδυ της Δευτέρας, παρότι ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση καθώς η συνάντηση των ελεγκτών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, εξελίχθηκε σε... μαραθώνια διαβούλευση προκειμένου να κλείσουν τα μέτρα ύψους 950 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, το κρίσιμο ζήτημα της απαίτησης της Τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο.

«Η συζήτηση προχωρά. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Μανιτάκης, αφήνωντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα έχει «αγριέψει» και ζητά έμπρακτα τη μείωση του δημόσιου τομέα ζητώντας μάλιστα λίστα με τα με ονόματα δημοσίων υπάλλήλων που πρόκειται να απολυθούν.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η Τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

Ο λόγος πίσω από αυτή την εμμονή είναι η πολιτική και συμβολική σημασία που δίνουν οι δανειστές μας σε μια τέτοια κίνηση, ως δηλωτική του μεταρρυθμιστικού ζήλου της κυβέρνησης.

Για τις 10:00 το πρωί της Τρίτης έχει προγραμματιστεί συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

iefimerida.gr