30 Οκτωβρίου 2012

Η Μέρκελ δεν απέκλεισε το νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Καγκελάριος Angela Merkel, με χθεσινοβραδινές της δηλώσεις σε τοπική σύνοδο του κόμματός της CDU, ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Παράλληλα, απέφυγε για πρώτη φορά να αποκλείσει ρητά το «κούρεμα» του χρέους της χώρας μας.

Κατ’ αυτήν, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει μεν να απαιτούν την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, αλλά «σε περίπτωση που η ανάπτυξη της οικονομίας είναι βραδύτερη από την αναμενόμενη παρά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων, τότε θα πρέπει να μπορεί κανείς να αντιδρά στα διαφοροποιημένα δεδομένα». Αυτή η άποψή της δεν αντιτίθεται, όπως διευκρίνισε, στην απαίτηση της τρόικας από την χώρα μας να εκτελέσει 89 μεταρρυθμίσεις πριν από την καταβολή της επικείμενης δόσης.

Η Merkel παρουσίασε ταυτόχρονα και ιδέες της για την μελλοντική Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει, κατά την άποψή της, να παίξει τον ρόλο μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης και το Συμβούλιο των Υπουργών να αναδειχθεί σε δεύτερη βουλή πλάι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να παραχωρήσουν περαιτέρω εξουσίες στις Βρυξέλλες, όταν αυτό είναι αναγκαίο, π.χ. μέσω της ενίσχυσης του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις Επιτρόπου ή την πρόβλεψη κυρώσεων για τις χώρες που δεν τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

http://ysterografa.gr