10 Οκτωβρίου 2012

Μέχρι τον Ιανουάριο επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους

Κρίσιμη ημερομηνία η 16η Νοεμβρίου, λόγω της λήξης εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ.

Του Σωτήρη Νίκα

Ακόμα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 μπορούν να φθάσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, η πλέον κρίσιμη ημερομηνία από σήμερα μέχρι και τα τέλη του έτους είναι η 16η Νοεμβρίου, όταν και λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 5 δισ. ευρώ.


Την προοπτική αυτή για τη ρευστότητα του κράτους τη γνωρίζει πολύ καλά η τρόικα που έχει διαρκή ενημέρωση από τις ελληνικές υπηρεσίες για το τι μπαίνει και τι βγαίνει από το ταμείο του Δημοσίου. Κάτι που δικαιολογεί και το γιατί δεν βιάζεται καθόλου να κλείσει την διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ξεκινάει και πάλι με τους επικεφαλής της τρόικας να έχουν επιστρέψει στην Αθήνα από το Eurogroup.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κράτος είχε στα ταμεία του περί τα 3,5 δισ. ευρώ όταν ξεκίνησε ο Οκτώβριος. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος έκλεισε με πλεόνασμα για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 470 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο μήνα υπάρχουν δύο λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ (στις 12 και 19 Οκτωβρίου). Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών άντλησε χθες 1,3 δισ. ευρώ από νέα έντοκα γραμμάτια και θα προχωρήσει σε άλλη μία έκδοση την επόμενη εβδομάδα για να αναχρηματοδοτηθούν τα 3,6 δισ. ευρώ.

Επίσης, τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 450 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ενώ προβλέπεται ότι ο μήνας θα κλείσει με έλλειμμα 470 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα καλυφθεί από τα κεφάλαια του ΤΧΣ. Εφόσον η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν εισρεύσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, τότε για να «βγει» ο Νοέμβριος θα πρέπει να συντρέξουν δύο προϋποθέσεις:

1. Να συνεχίσει η Ελλάδα να χρησιμοποιεί τα κεφάλαια του ΤΧΣ (χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της τρόικας).

2. Να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ με νέα έκδοση εντόκων γραμματίων. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για γραμμάτια που εκδόθηκαν τον Αύγουστο για να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που είχε στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή το βασικό σενάριο με το οποίο εργάζεται η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα έρθει το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, για να αποπληρωθούν τα έντοκα γραμμάτια. Ωστόσο, ακόμα και στη περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, εάν συντρέξουν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις, τότε ο Νοέμβριο θα κλείσει με ένα έλλειμμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί και πάλι από το ΤΧΣ.

Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, θα μπορούσε να βγει και ο Δεκέμβριος με τα διαθέσιμα του ΤΧΣ να υποχωρούν στα 800 εκατ. ευρώ από περίπου 3 – 3,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

www,kathimerini.gr