23 Οκτωβρίου 2012

Και τώρα τρέχουμε...

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Η σημερινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων θα σφραγίσει και τυπικά τη συμφωνία για τα μέτρα. Από εκεί και πέρα, ξεκινά αγώνας δρόμου για την απορρόφηση των κραδασμών στο εσωτερικό των κομμάτων, προκειμένου το πακέτο να περάσει από τη Βουλή μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Την οριστική συμφωνία προϊδεάζουν οι επαφές που είχαν χθες βράδυ με το οικονομικό επιτελείο οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών εταίρων, αφού ούτως ή άλλως ανοιχτά είναι μόνον τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά έχουν ήδη συμφωνηθεί. Μολαταύτα, εκ θέσεως και εκ φύσεως, η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να ανθίσταται σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ενώ για το ΠΑΣΟΚ ισχύει η διαρροή μετά την προηγούμενη σύσκεψη πως «δεν θα ψηφίσουμε ό,τι δεν θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ».

Κοινός τόπος, εξάλλου, των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι ότι τα μέτρα δεν θα πρέπει να έλθουν σε ένα άρθρο. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνουν ότι δεν μπλοφάρουν και ότι θα καταψηφίσουν τις αλλαγές στα εργασιακά, ζητώντας να υπάρξει πρώτα συμφωνία των αρχηγών για ό,τι έλθει στη Βουλή.

Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης γνωρίζουν, άλλωστε, καλά ότι η κλεψύδρα αδειάζει και δεν έχουν περιθώρια ελιγμών. Κυρίως, όμως, έχουν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Γ. Μιχελογιαννάκη, παρά το γεγονός ότι από αρκετούς ερμηνεύεται ως «αρχή διάλυσης» για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, από το επιτελείο του κ. Κουβέλη διαβάζεται ως… λύτρωση, αφού είχαν εξαρχής αποκλείσει τη λύση της διαγραφής και εκτιμούν ότι ο βουλευτής τούς έβγαλε από τη δύσκολη θέση.

Στο ΠΑΣΟΚ, τον κ. Βενιζέλο απασχολούν περισσότερο οι εσωκομματικές ισορροπίες. Χθες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ουσιαστικά πέταξε το γάντι στον κ. Βενιζέλο, καλώντας τον να αναθεωρήσει τη στρατηγική του, ενώ ο Ανδρ. Λοβέρδος («Σκάι») υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει το παιχνίδι. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Μ. Μπόλαρης (σ.σ.: ο οποίος θεωρείται… «ύποπτος» για καταψήφιση) επιτέθηκε μέσω Facebook στον κ. Λοβέρδο και τον Θ. Πάγκαλο για τη στήριξη που παρείχαν στον Αντ. Σαμαρά.

Σημειολογικά, πριν τη σύσκεψη στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Πηγή:www.capital.gr