12 Οκτωβρίου 2012

Η “Αριάδνη” καταδιώκει τον Βρούτση

Φαίνεται ότι ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο Γ. Βρούτσης, βάλθηκαν να αλλάξουν τη μυθολογία. Η Αριάδνη ήταν αυτή που βοήθησε το Θησέα να βγει από το λαβύρινθο. Με τη δική του Αριάδνη, όμως, ο υπουργός Εργασίας όχι μόνο το κουβάρι θα χάσει αλλά και τον λαβύρινθο.

Η παρουσίαση της επιχείρησης Αριάδνη είχε ένα θετικό και πολλά αρνητικά. Το θετικό είναι ότι γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να βρεθούν όλοι οι συνταξιούχοι φαντάσματα που απομυζούν από χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Από την άποψη αυτή η προσπάθεια του κ. Βρούτση είναι επαινετή. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό το όνειδος που αποβαίνει σε βάρος όλων μας,

Όμως, δε μπορεί ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα, δε μπορεί οι καλές προθέσεις να χάνονται σε αποφάσεις που μοιάζουν περισσότερο με γκάφες ή με πλήρη παραδοχή της αδυναμίας του κράτους να λύσει τα προβλήματά του.

Η Αριάδνη λοιπόν τι σημαίνει; Ότι όταν παντρευόμαστε, όταν χωρίζουμε ή όταν πεθαίνουμε θα πρέπει να πηγαίνουμε στο συμβολαιογράφο, να «σκάμε» 40 με 50 ευρώ, για να δηλώνουμε τη μεταβολή. Οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να ενημερώνουν τα ταμεία για τις αλλαγές αυτές ώστε να ενημερώνονται οι κάρτες κάθε ασφαλισμένου για να μην καρπώνονται οι επιτήδειοι συντάξεις κι επιδόματα. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να γίνονται αφού οι πολίτες πληρώσουν ένα ακόμη χαράτσι, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο τα οφέλη θα είναι πολλαπλά σε βάθος χρόνου. Αλλά τι να το κάνεις αυτό όταν σου βάζουν να πληρώσουν προκειμένου να σε… θάψουν. Διότι ταφή χωρίς πιστοποιητικό συμβολαιογράφου δε θα γίνεται.

Αλλά αυτά είναι τα κωμικά της υπόθεσης. Τα σοβαρά είναι ότι το κράτος αποδέχεται την ταμπέλα του ανίκανου και του «τεμπέλη». Τεμπέλη γιατί δεν μπορεί να κάτσει να δουλέψει και να βρει σωστότερες λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη με χρήμα, ούτε θα του τρώνε το χρόνο. Ρωτάμε λοιπόν τον κ. Βρούτση αλλά και κάθε άλλον υπεύθυνο που δεν έχει φαντασία για να βρει καλύτερες λύσεις:

Με την Αριάδνη δεν καταργεί τα ληξιαρχεία; Όλοι αυτοί οι υπάλληλοι τι θα κάνουν; Θα τους διώξουν; Διότι αν η δουλειά τους δεν είναι να γράφουν κάθε μεταβολή του πληθυσμού τότε γιατί να υπάρχουν και γιατί να τους πληρώνουμε;
Η δικαιολογία του υπουργού για το νέο σχέδιο είναι ότι η ψηφιοποίηση των ληξιαρχείων χρειάζεται μια πενταετία για να γίνει. Παραβλέπουμε το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε εν έτει 2012 για ψηφιοποίηση, αυτή έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Απ΄ ότι μαθαίνουμε, όμως, είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός και έχουν ενδιαφερθεί πολύ μεγάλες εταιρείες πληροφορικής. Αν τελειώσει άμεσα ο διαγωνισμός δε θα μπορούσε ο ανάδοχος να ψηφιοποιήσει τις μεταβολές που θα γίνουν από εδώ και πέρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τις μαϊμού συντάξεις και παράλληλα να κάνει τη δουλειά και για τα ληξιαρχικά έγγραφα των προηγούμενων δεκαετιών; Έτσι, τα ληξιαρχεία θα ήταν ηλεκτρονικά, κάθε γέννηση, γάμος, διαζύγιο ή θάνατος θα δηλωνόταν αμέσως και κανείς δε θα μπορούσε να κάνει λαμογιά. Άρα δεν ευσταθεί η δικαιολογία του κ. Βρούτση.
Από το 2010 υπάρχει νόμος που επιβάλλει στους ληξίαρχους να στέλνουν άμεσα τις μεταβολές στα ταμεία. Πώς; Μα με ένα e-mail που θα ενημερώνουν για τα πάντα. Ποιος δεν έχει e-mail σήμερα; Κι όμως, το σύστημα δεν προχώρησε κι εδώ έχουμε να κάνουμε με καραμπινάτη αδιαφορία δημοσίων υπαλλήλων. Διότι, λένε, οι ληξίαρχοι, δεν εκδόθηκε ποτέ υπουργική απόφαση επί του νόμου, οχυρώθηκαν πίσω από αυτό και δεν έστελναν τα στοιχεία όπως έπρεπε.
Μεγάλες είναι οι ευθύνες και στα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως στο ΙΚΑ. Όποιος έχασε άνθρωπό του και πήγε να κάνει τη δήλωση θανάτου το ξέρει καλά. Καταθέτεις τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, ο υπάλληλος στο ΙΚΑ δεν μπορεί να πατήσει ένα κουμπί να σταματήσει την καταβολή σύνταξης και το χάος συνεχίζεται. Η σύνταξη μπορεί να μπαίνει στο λογαριασμό του πεθαμένου για 2-3 μήνες, η… υπηρεσία σου λέει να μην πάρεις ούτε ευρώ γιατί θα βρεις το μπελά σου, κι όταν αξιωθεί το ΙΚΑ να ενημερώσει τις καρτέλες τότε παίρνει πίσω τα λεφτά. Έλεος, δηλαδή. Ας κάνει κάτι εκεί ο υπουργός κι ας αφήσει την Αριάδνη για το Θησέα.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο οι μεταβολές του πληθυσμού θα κοστίζουν πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Μήπως είναι ένα καλό «δωράκι» στους συμβολαιογράφους που δεν έχουν και πολύ δουλειά τελευταία;

Για να μην…. φάει λοιπόν η Αριάδνη τον κ. Βρούτση, ας φροντίσει να βρει καλύτερες λύσεις για τις «μαϊμουδιές». Άλλωστε, το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί, ούτε έχει κατατεθεί στη Βουλή.

http://www.antinews.gr/2012/10/12/183782