16 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: Η επόμενη δόση θα απομακρύνει τη ''δραχμοφοβία''

Τα νέα μέτρα λιτότητας θα είναι τα τελευταία, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο της International Herald Tribune, στην Αθήνα. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ''η Ελλάδα σύντομα θα πάρει την επόμενη δόση'' και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ''μέσα σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα θα είναι μια θεαματική περίπτωση επιτυχίας''.

''Η Ελλάδα σύντομα θα πάρει την επόμενη δόση, που της είναι απαραίτητη για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, για να καλύψει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα, για να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία, που σήμερα ζητάει σαν γη έρημη τη βροχή αυτής της ρευστότητας''.

Ταυτόχρονα, η επόμενη δόση είναι κρίσιμη γιατί θα πιστοποιεί ότι η Ελλάδα κατορθώνει να σταθεί όρθια και απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, η ''δραχμοφοβία''.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες που παραμένουν, τα χειρότερα έχουν περάσει. Προσέθεσε δε πως ''Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει μια ισχυρή λαϊκή συναίνεση που υποστηρίζει τις μεγάλες, αναγκαίες, διαρθρωτικές αλλαγές''.

''Για πρώτη φορά τα χρήματα που θα μπούνε στην ελληνική οικονομία θα είναι περισσότερα από την πρόσθετη λιτότητα. Για πρώτη φορά οι εταίροι μας, όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι, όλο και πιο κατηγορηματικά, ποντάρουν στην επιτυχία της Ελλάδας. Δεν προεξοφλούν την αποτυχία της, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα'' συνέχισε.

Οι 5 προκλήσεις για την Ελλάδα

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις πέντε προκλήσεις που καλείται να ανταποκριθεί η χώρα:

*Να συνειδητοποιήσουμε όλοι τον αναξιοποίητο πλούτο και τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα μας

*Να ανακτήσουμε ξανά την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς

*Να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα

*Να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής

*Κάθε κίνηση από δω και μπρος οφείλει να τροφοδοτεί την ελπίδα και να εξουδετερώνει τα όσα πυροδοτούν τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό

news247.gr