11 Οκτωβρίου 2012

Λαγκάρντ: Δύο χρόνια παράταση και κούρεμα του χρέους για την Ελλάδα

Περισσότερο χρόνο και συγκεκριμένα δύο χρόνια παράταση, μέχρι το 2016 πρέπει να πάρει η Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της, υποστήριξε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αντί για μία κατά μέτωπον και μαζική μείωση ... μερικές φορές είναι προτιμότερο να δίνεται λίγο περισσότερος χρόνος», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στο Τόκιο, όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Μία επιμήκυνση δύο ετών είναι αναγκαία για να κατορθώσει η Ελλάδα να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της», στόχος του οποίου είναι σήμερα η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2014, έναντι του 7,3% που προβλέπεται για φέτος.

Επιπλέον η κ.Λαγκάρντ έθεσε ανοιχτά και θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Χρειάζονται μειώσεις στα χρέη προτού προχωρήσει το «πακέτο» των 130 δισ. ευρώ».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη διατυπώσει τη θέση ότι υπάρχουν «ισχυρά επιχειρήματα» για να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται σαφώς σε μία χρονική επιμήκυνση δύο ετών.

«Αυτό υποστηρίξαμε για την Πορτογαλία, αυτό υποστηρίξαμε για την Ισπανία και αυτό υποστηρίζουμε για την Ελλάδα», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε εκφράζει την αντίθεση του σε τυχόν νέο ελληνικό «κούρεμα». Παράλληλα επεσήμανε πως κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, εάν η ίδια επιθυμεί να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης, εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

iefimerida.gr