09 Οκτωβρίου 2012

Γιούνκερ:"Είμαι εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση"

Σημαντική πρόοδο διαπίστωσε είδε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα, μετα την ενημέρωση που είχε από την τρόικα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

“Ζητήσαμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το 2013 – 2014 το συντομότερο δυνατό” είπε ο Προεδρος του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ επανέλαβε ότι πριν την επόμενη εκταμίευση δόσης η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

"Πρέπει να προσθέσω ότι είμαι εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη NET, στο σημερινό Eurogroup έγινε μία πρώτη καταγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα, με την προσδοκία ότι οι διαβουλεύσεις για το πακέτο των μέτρων, θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Ο υπουργός Οικονομικών στην παρέμβασή του στο Eurogroup έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που εξετάζονται, ενώ και η τρόικα παρουσίασε τις δικές της εκτιμήσεις για την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στο Λουξεμβούργο υπογράμμισε ότι “υπάρχει ζωντανή ελπίδα, αλλά πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση το Νοέμβριο”.

Ο υπουργός οικονομικών, οι κ. Μορς και Τόμσεν περιέγραψαν το κλίμα και το περιεχόμενο των συζητήσεων στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια στις τοποθετήσεις τους υπερθεμάτισαν ο επίτροπος Ρεν και η γ. διευθύντρια του ταμείου κ. Λαγκάρντ. Την οπτική της ΕΚΤ παρουσίασε ο Μ. Ντράγκι και εν συνεχεία ορισμένοι εκ των 17 υπουργών μετέφεραν τις θέσεις των πρωτευουσών τους.

Η γενική εικόνα είναι πως το ελληνικό ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά, λαμβάνοντας υπόψιν τα ανοικτά θέματα (βιωσιμότητα - χρηματοδότηση), αλλά και την γενική επιθυμία της Αθήνας για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των συμφωνηθέντων, μόλις βγει λευκός καπνός από τις συνομιλίες στην Αθήνα.

Οι 17 εξέφρασαν την άποψη ότι προς το συμφέρον όλων είναι το ελληνικό ζήτημα να έχει διευθετηθεί μέσα στο 2012, ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο αν καταστεί δυνατό.