03 Νοεμβρίου 2012

«Ίσως ναι» λέει στην επιμήκυνση ο Σόιμπλε, απορρίπτει κούρεμα από τον επίσημο τομέα... καλά! Και την επιμήκυνση την απέρριπτε πριν 1 μήνα...

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «εάν έχει νόημα και ενισχυει την εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα», απορρίπτει παράλληλα «κούρεμα» από τον επίσημο τομέα και προκρίνοντας επαναγορά ομολόγων για τη μείωση του χρέους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας πριν ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, σημειώνει ότι δεν γίνεται να αγνοηθούν οι καθυστερήσεις λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για χρονική επιμήκυνση του προγράμματος, εάν έχει νόημα και ενισχύει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» λέει ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόζει η ίδια τις προσπάθειες και τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μείνει στο ευρώ». «Η πίεση παραμένει» σημείωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε στην επιλογή επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την Αθήνα: «Είναι προφανής η λογική. Εάν η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα από την αγορά, σε ικανοποιητικό επίπεδο τιμής, θα μπορούσε με περιορισμένο κόστος να επιτύχει μείωση του δανειακού της βάρους. Αλλά το πεδίο εφαρμογής αυτού του μέτρου περιορίζεται, λόγω του περσινού "κουρέματος"» είπε. Κάτι τέτοιο, σημείωσε, θα χρειαζόταν πρόσθετη χρηματοδότηση.

Αντιθέτως, επανέλαβε την αντίθεση του Βερολίνου σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από τον επίσημο τομέα, υπογραμμίζοντας ότι περιορισμοί στο δημοσιονομικό δίκαιο υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και πως αυτό δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Γερμανίας.

«Σε έναν δανειολήπτη για τον οποίο ξέρει κανείς ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του, δεν μπορείς να εκταμιεύσεις νέα δάνεια» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ