13 Νοεμβρίου 2012

«Υπερβολικά φιλόδοξος» ο στόχος για βιώσιμο χρέος το 2020, λέει ο "κουτσός" κατά τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο 2022 τοποθετεί ο Β.Σόιμπλε, ή "κουτσός" κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ορίζοντα για βιώσιμο ελληνικό χρέος -επιβεβαιώνοντας δηλαδή τη διάσταση Ευρωζώνης και ΔΝΤ που είχε διαφανεί το προηγούμενο βράδυ- χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά φιλόδοξο» το στόχο για το 2022. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π.Μοσκοβισί ανέφερε ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία ώστε η εκταμίευση να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα.

Για την επίτευξη του στόχου για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί «κούρεμα» στον επίσημο τομέα.

Ο Σόιμπλε δικαιολόγησε επίσης την διετή επιμήκυνση στο πρόγραμμα προσαρμογής (μέχρι το 2016) λέγοντας πως ο μέχρι πρότινος στόχος για το 2014 «είναι μη ρεαλιστικός».

Μιλώντας την Τρίτη, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να έχουμε μία αρχική συμφωνία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου», οπότε και συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, ώστε η συμφωνία αυτή «να υποβληθεί για έγκριση και να προχωρήσουμε στην εκταμίευση των κεφαλαίων μέχρι το τέλος του μήνα».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε λύσεις που δεν θα περιλαμβάνουν τη διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα. Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να γίνουν βήματα αναφορικά με τα επιτόκια των δανείων που χορηγούνται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει στο γερμανικό ραδιόφωνο μετά το Eurogroup, ο Σόιμπλε τόνισε ότι η πρόοδος στην Ελλάδα είναι «αδιαμφισβήτητη» αλλά παραμένει ακόμη «ανοικτό ζήτημα» το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν από το Μπούντεσταγκ. Ο Σόιμπλε εκτίμησε επίσης ότι θα είναι σε θέση να ενημερώσει τη γερμανική Βουλή την επόμενη εβδομάδα «ώστε το Μπούντεσταγκ να ψηφίσει νωρίτερα».

Newsroom ΔΟΛ