19 Νοεμβρίου 2012

Γερμανική πρόταση για επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο 25% της αξίας τους - Αφορά όμως στο 50% του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες

Ειδική πρόταση για πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους φέρεται πως επεξεργάζεται η Γερμανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν, το Βερολίνο φέρεται να επιθυμεί να υπάρξει πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στο 25% της αξίας τους.
Η γερμανική πρόταση για επαναγορά αφορά στο 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Γίνεται επομένως αντιληπτό πως το Βερολίνο επιμένει να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στους ιδιώτες επενδυτές και να παραμένει αντίθετο στην όποια συμμετοχή του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ).

H εν λόγω πρόταση επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες που έχει ήδη μεταδώσει το www.bankingnews.gr για τα σχέδια επαναγοράς που εξετάζονται για το ελληνικό χρέος.

Να σημειωθεί εδώ πως η μέση τιμή των 20 ελληνικών ομολόγων είναι στις 25 μονάδες βάσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γερμανική πρόταση για την επαναγορά του ελληνικού χρέους στηρίζεται σε καθαρά εθελοντική βάση, ενώ το όφελος που θα προκύψει αφορά στη μείωση του ελληνικού χρέους, κατά 11 μονάδες επί του ΑΕΠ.

Ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+) την περασμένη άνοιξη, το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το Βερολίνο εκτιμά πως τα 7,5 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν για τη χρηματοδότηση ενός εθελοντικού προγράμματος επαναγοράς του ελληνικού χρέους μπορούν να προέλθουν: τα μισά από την Ελλάδα και τα άλλα μισά από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στα χαρτοφυλάκιά της.

Ενδεικτικό παράδειγμα

Με 10 δισ. ευρώ και με τιμή στις 25 μβ. που είναι η τρέχουσα τιμή των 20 ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή, αγοράζεις ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, ήτοι τα μισά από τα νέα ελληνικά ομόλογα, συνολικής αξίας 78 δισ. ευρώ.

Η γερμανική πρόταση για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων εγείρει και έναν ακόμη βασικό προβληματισμό: Ποιος ιδιώτης επενδυτής θα δεχθεί να επαναγοράσει τα ελληνικά ομόλογα στο 25% της αξίας τους; Η πρόταση αυτή μπορεί να δώσει τροφή στους κερδοσκόπους να αυξήσουν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr