23 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζουν να κρατούνται οι 2 τσέχοι προγραμματιστές-"κατάσκοποι"-Αντιδράσεις στην Τσεχία

Συνεχίζεται η περιπέτεια των δύο Τσέχων προγραμματιστών Ιβαν Μπουχτα και Μάρτιν Πεζλαρ που πριν ένα μήνα, συνελήφθησαν να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν στρατόπεδα στη Λήμνο για τις ανάγκες του παιχνιδιού Arma 3.

Ωστόσο η υπόθεσή τους εκκρεμεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Παναγιώτη Ελευθερίου, λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών των δικαστικών, γεγονός που καθυστερεί την απελευθέρωσή τους.

Η υπόθεση με τη σύλληψή τους έχει δημιουργήσει σάλο στην Τσεχία με αποκορύφωμα παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της χώρας προς τον Κάρολο Παπούλια. Η εταιρία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών «Bohemia», στην οποία εργάζονται δηλώνει ενεργά την υποστήριξή της στους δύο συλληφθέντες, δημιουργώντας μία σελίδα με άρθρα και βίντεο με συνεντεύξεις (μπορείτε να την επισκεφθείτε εδώ) στην οποία ζητάει από το κοινό να βρει δημόσια διαθέσιμο υλικό με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Λήμνου, να στείλει μηνύματα στον Έλληνα πρωθυπουργό, να επικοινωνήσει με τις ελληνικές πρεσβείες των χωρών τους κλπ.

Παράλληλα, ο Τσέχος Πρόεδρος Βάκλαβ Κλάους, με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ζητώντας του να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των δύο Τσέχων. Στην επιστολή ο Τσέχος πρόεδρος τονίζει ότι «Αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για το Τσεχικό κοινό και εγώ - ως πρόεδρος της χώρας - δεν είμαι και δεν μπορώ να είμαι αδιάφορος για την τύχη των πολιτών μας, οπουδήποτε στον κόσμο.» και προσθέτει ότι δε θέλει να παρέμβει στην υπόθεση με την επιστολή του, ωστόσο ελπίζει ότι η ελληνική δικαιοσύνη «θα χειριστεί το ζήτημα με αμεροληψία». (Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Κλάους εδώ.)

Για την υποστήριξη των δύο συλληφθέντων έχει προγραμματιστεί διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Πράγα για τις 26 Νοεμβρίου με αιτήματα την απελευθέρωσή τους και υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κατασκόπους.

iefimerida.gr