02 Νοεμβρίου 2012

Σωστός ο Στουρνάρας: "Πιο χρήσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ η λίστα των 54.000 μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό"

[Οι πιο πολλοί Έλληνες που ενημερώνονται από το λαϊκισμό δεν έχουν κατάλάβει ότι η περιφημη λίστα που δημοσίευσε ο Βαξεβάνης είναι το πελατολόγιο της HSBC και σε αυτή περιλαμβάνονται και άνθρωποι που άνοιξαν λογαριασμό στην Ελλάδα αλλά φαινόντουσαν σαν πελάτες στα κεντρικά της Ελβετίας , απ' όπου την έκλεψε ο υπάλληλος που έφυγε από την Τράπεζα και την πούλησε σε διάφορες Κυβερνήσεις.


Στην Ελβετία υπάρχουν ακόμα 50 Τράπεζες που ενδεχομένω θα έχουν πολλούς Έλληνες πελάτες που δεν αναφέρονται στη λίστα Βαξεβάνη και οι οποίοι σήμερα ανενόχλητοι κοιτάνε τον ντόρο για της λίστα της HSBC και θα γελάνε αφού αν μείνουμε εκεί και δεν ψάξουμε παραπέρα, όλοι τους θα τη γλιτώσουν...]

Πολύ σύντομα περίπου 15.000 Έλληνες καταθέτες από τη λίστα των 54.000 που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό θα κληθούν από το ΣΔΟΕ να δικαιολογήσουν τα ποσά και αν δεν μπορέσουν να το κάνουν, τότε θα πληρώσουν τους ανάλογους φόρους.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής κατά την ακρόασή του σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες πιο κρίσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ ενώ έδωσε έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής κάνοντας λόγο για μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητικό το θέμα των υπεράκτιων εταιρειών, τόνισε ότι μόνο με διεθνή συνεργασία μπορεί να εξεταστεί ενώ σημείωσε ότι οι νομικοί του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν προσεκτικά το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Ακόμα πιο κρίσιμη και ίσως πιο χρήσιμη από τη λίστα Λαγκάρντ, είναι η λίστα με τους 54.000 Έλληνες που έχουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό και που έβγαλαν χρήματα την εποχή της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε:

«Έχουν αρχίσει οι διασταυρώσεις από το ΣΔΟΕ των στοιχείων και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα για τις καταθέσεις που είναι πάνω από 100.000. Τις επόμενες μέρες θα φύγουν επιστολές με τις οποίες θα καλούν όσους δεν δικαιολογούνται οι καταθέσεις τους από τα εισοδήματα τους. Θα κληθούν και ή θα τα δικαιολογήσουν ή θα πληρώσουν. Είναι ορισμένες χιλιάδες επιστολές, ίσως και 15.000. Θα ξεκινήσουμε πρώτα από πάνω, από τις μεγάλες καταθέσεις και θα συνεχίσουμε με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τονίζοντας με έμφαση:

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε. Με τα μέτρα που πήραμε φτάσαμε σε επίπεδο δαπανών στο κατώτατο όριο. Στα έσοδα όμως απέχουμε πολύ από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μου θα εστιαστεί σε αυτό, γιατί δεν είναι μόνο η παράνομη αλλά και η νόμιμη φοροδιαφυγή για παράδειγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκεί υπάρχει μεγάλο περιθώριο να ψάξουμε τα αίτια».

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστεί νομοθετικά το θέμα των υπεράκτιων εταιρειών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ζητήσαμε βοήθεια για το θέμα των υπεράκτιων εταιριών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει συλλέξει πληροφορίες και σύντομα πιστεύουμε πως θα μπορούμε να το εξετάσουμε γιατί πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Είναι πρόκληση πράγματι. Από τη συμφωνία που θα κάνουμε με την Ελβετία θα αποδειχθεί πως μπορούμε να το διαχειριστούμε. Η Ελβετία πιέζεται και από την Γερμανία και από τη Γαλλία. Θέλω να είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός σε ότι αφορά το τραπεζικό απόρρητο. Οι νομικοί μας στο υπουργείο Οικονομικών το μελετάνε για να δούμε πως μπορούμε να το ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα. Μόνο όμως με διεθνή συνεργασία μπορούμε να το κάνουμε».

«Η διαπραγμάτευση για την φορολόγηση των καταθέσεων του εξωτερικού γίνεται τώρα. Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων που πρόκειται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή υπογραμμίζοντας:

«Τα μέτρα είναι σκληρά και επώδυνα. Τα παίρνουμε όμως για να έχουμε τέλος του μήνα μισθούς και συντάξεις, για να φύγουμε από τον δύσκολο δρόμο.

Δεν άκουσα όμως και από κανένα να κάνει άλλη εναλλακτική πρόταση. Δεν είναι εναλλακτική λύση να βγούμε από το ευρώ ή να κάνουμε μονομερή καταγγελία του χρέους. Τότε θα γινόμασταν Βόρεια Κορέα. Ούτε φάρμακα δεν θα μπορούσαμε να εισάγουμε».

«Δεν βλέπω στο πλανήτη άλλη χώρα που να μπορεί να μας δώσει τόσα χρήματα με αυτούς τους ευεργετικούς όρους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε με θετικά σχόλια για το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου επισημαίνοντας ότι «με πολύ υπεύθυνο τρόπο ασκεί τα καθήκοντα του».

«Προσπαθούμε μαζί να βρούμε λύση στη μάχη που δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι και με τον Γιώργο Παπανδρέου έχει επαφές, ενώ χαρακτήρισε φυσικό ένας πρώην πρωθυπουργός να έχει συναντήσεις στο εξωτερικό με διεθνείς προσωπικότητες και να συζητά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Και ενημερώνω τον κ. Παπανδρέου και με ενημερώνει για τις διεθνείς επαφές που έχει», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Εν τω μεταξύ, υπήρξε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιο Νεράντζη και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν η τελευταία καθώς δεν θεωρούσε ικανοποιητικές τις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών επέμεινε στις ερωτήσεις της.

Η διαδικασία αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη που κάλεσε τον κ. Νεράντζη να ασκήσει σωστά τα καθήκοντα του διαφορετικά θα του κάνει πρόταση μομφής.

«Σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα ορίζετε την διαδικασία. Δεν μπορεί να είναι 82 λεπτά οι ερωτήσεις και 7 λεπτά οι απαντήσεις» πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου επανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν να καταθέσουν μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και Δημήτρης Γεωργακόπουλος.