13 Νοεμβρίου 2012

Εισαγγελέας για τα Apache του Γ. Παπαντωνίου

Του Παναγιώτη Στάθη

Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης μπαίνει η σύμβαση για την αγορά από το ελληνικό δημόσιο 12 πολεμικών ελικοπτέρων Apache για την οποία καταβλήθηκε σύμφωνα με καταγγελίες υπέρογκο τίμημα επί υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου διέταξε προκαταρκτική με αφορμή δημοσίευμα της Real News που αναφέρει πως τον Αύγουστο του 2003, επί υπουργίας του κ. Γιάννου Παπαντωνίου, το ελληνικό κράτος αγόρασε τα ελικόπτερα Αμερικανικής κατασκευής τύπου Apache της εταιρίας Boeing με κόστος 593 εκατομμύρια δολάρια.

Το ζητούμενο, κατά την εφημερίδα, είναι ότι τελικά η αγορά πραγματοποιήθηκε μέσω swap agreement που συνήφθηκε με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, κάτι που εκτίναξε το κόστος της στα 663 εκατομμύρια δολάρια. Το ερώτημα για την έρευνα είναι αν η τράπεζα κράτησε όντως προμήθεια ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο συγκεκριμένος τρόπος επιλέχθηκε, κατά το δημοσίευμα, για να μην εμφανίζεται η εν λόγω σύμβαση στα επίσημα κρατικά έγγραφα.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παρ’ όλο που στη σύμβαση ρητά είχε συμφωνηθεί ότι η πρώτη καταβολή από ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να γίνει το 2007, ταυτόχρονα με την παράδοση ελικοπτέρων και αφού είχαν όντως πραγματωθεί και άλλοι όροι της σύμβασης, η Ελλάδα κατέβαλε πάνω από 237 εκατομμύρια δολάρια για την αποπληρωμή των ελικοπτέρων, δηλαδή περίπου το 40% του ποσού, τον Οκτώβριο του 2003.


Πηγή:www.capital.gr