05 Νοεμβρίου 2012

Οι δανειστές μας δανείζονται πιο ακριβά από εμάς

Η στήριξη της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος παρέχεται μέσω του EFSF, όχι μέσω διμερών δανείων. Θα φτάσει, ώς το τέλος του 2014, τα 144,7 δισ. ευρώ. Στην ίδια περίοδο, η συνεισφορά του ΔΝΤ θα φτάσει τα 19,8 δισ. ευρώ. Το Ταμείο έχει δεσμευθεί να χορηγήσει άλλα 8,2 δισ. για το 2015.

Μεταξύ Μαρτίου-Ιουνίου φέτος, η Ελλάδα έλαβε 75,6 δισ. ευρώ από τους επίσημους δανειστές της – 74 δισ. από το EFSF (για τα ομόλογα-sweeteners και δεδουλευμένους τόκους στο πλαίσιο του PSI, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις λοιπές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου) και 1,6 δισ. από το ΔΝΤ. Τα δάνεια από τον EFSF, το πρώτο εκ των οποίων πρέπει να πληρωθεί το 2023, χορηγούνται με επιβάρυνση το κόστος δανεισμού του μηχανισμού στήριξης συν το λειτουργικό του κόστος, που επί της παρούσης μεταφράζεται σε (ετήσιο) επιτόκιο 2%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το επιτόκιο αυτό θα κυμανθεί στη διάρκεια ζωής των δανείων (ώς το 2042) στο 3,5%.

Τo τρέχον επιτόκιο για τα νέα κονδύλια που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, που προέρχονται πλέον από διαφορετικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το extended fund facility, είναι 2,84%. Η διάρκεια αποπληρωμής των νέων δόσεων είναι δεκαετής, με 4,5 χρόνια περίοδο χάριτος.

Από τις αρχές Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του PSI, έως σήμερα, τα δεκαετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου καταγράφουν αποδόσεις που δεν έχουν πέσει κάτω από το 16%, ενώ στην περίοδο αβεβαιότητας μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είχαν σκαρφαλώσει ώς και στο 30%.

Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η σύγκριση των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα στους εταίρους της με το δικό τους κόστος δανεισμού. Στις 15 Ιουνίου 2010, ο τόκος που πλήρωσε η Ελλάδα για την πρώτη δόση των διμερών δανείων ήταν 3,42%. Την ημέρα εκείνη, τα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας είχαν απόδοση 4,74%, της Ιταλίας 4,04% και της Πορτογαλίας 5,45%, ενώ η Ιρλανδία χρεώθηκε τόκο 4,52% για εξαετή ομόλογα και 5,09% για οκταετή.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2011, η Ελλάδα κατέβαλε τόκο 4,53% στους εταίρους της στη Ευρωζώνη, που μειώθηκε αναδρομικά τρεις μήνες αργότερα σε 3,03%. Οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι δεν συγκαταλέγονταν πια στους πιστωτές μας τότε. Τα δεκαετή ισπανικά ομόλογα έκλεισαν εκείνη την ημέρα με απόδοση 5,43% και τα ιταλικά με 6,57%. Ακόμα και η απόδοση στο δεκαετές της Γαλλίας εκείνη την ημέρα ήταν υψηλότερη από το κόστος που αναδρομικά κλήθηκε να πληρώσει η Ελλάδα.

Αν ορισμένοι εταίροι μας στην Ευρωζώνη συχνά μας δάνειζαν πιο φθηνά από ό,τι δανείζονταν οι ίδιοι, το ίδιο ισχύει, σε υπερθετικό βαθμό, με το νέο πρόγραμμα. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου φέτος, όταν η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκιο περίπου 2% από το EFSF, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας κυμάνθηκαν μεταξύ 4,9-7,1%. Στα αντίστοιχα ιταλικά, το επιτόκιο ήταν μεταξύ 4,8-6,2%.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ