16 Νοεμβρίου 2012

Επί μήνες μας είχαν γκαστρώσει οι πυροβολημένοι... Τωρα που δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές, τι έχουν να πούν;

Δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Αυτή είναι η είδηση που βγαίνει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών για τη φορολογία στα ακίνητα.

Αυτό που εξετάζεται, σύμφωνα με το MEGA, από το υπουργείο είναι η επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού σε περιοχές που δεν καλύπτονται.

Αναφορικά με το νέο φορο ακινήτων που θα ενοποιεί τον φόρο που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και τον φόρο της ακίνητης περιουσίας δεν υπήρξε τελική απόφαση,καθώς αυτή θα ληφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις. Υπάρχει δηλαδή εισήγηση για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ενώ κάποιο λένε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο αφορολόγητο (έστω 50 το πολύ 100.000 ευρώ με τα κλιμάκια να φτάνουν μέχρι τα 9).

Σε ότι αφορά τη φορολογηση των ακίνητων των νομικών προσώπων,είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν 10 διαφορετικοί συντελεστές, ανάλογα με το είδος του νομικού προσώπου και ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου.

Επίσης εξετάζεται να υπάρξουν μικρές εξαιρέσεις στα αγροτεμάχια.

Πάντως επικρατεί προβληματισμός γιατί, ενώ ψάχναμε 3 δις ευρώ μόνο από το τέλος της ΔΕΗ και του ΦΑΠ φαίνεται ότι αυτό θα καλυφθεί από το σύνολο των εκκρεμών εισπράξεων φορολογίας ακινήτων.

Τέλος, αντιδράσεις υπήρξαν στη διακομματική επιτροπή και για το σενάριο σχετικά με την φορολόγηση των εφάπαξ. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, διαβεβαίωσε ότι το σενάριο αυτό δεν θα προχωρήσει .