13 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΕ προειδοποιεί τον Ερντογάν

Σαφές μήνυμα έστειλαν οι Βρυξέλλες στην Αγκυρα μια μέρα μετά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι το θέμα της θανατικής ποινής μπορεί να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων, αν κριθεί απαραίτητο.
Η προειδοποίηση για μια ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο κουρδικό ζήτημα και την αντιμετώπιση των ανταρτών προκάλεσε αντιδράσεις στην έδρα της ΕΕ. Εκπρόσωπος του επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ξεκαθάρισε ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «όταν η Κομισιόν εξετάζει τη συμμόρφωση των υποψήφιων προς ένταξη χωρών με τα πολιτικά κριτήρια, παίρνει υπόψη της και τη στάση τους στο θέμα της θανατικής ποινής».

Η Αγκυρα «πάγωσε» την εσχάτη των ποινών πριν από μια δεκαετία και την κατήργησε δυο χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ο Ερντογάν δείχνει ότι η ένταξη δεν αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της πολιτικής του. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», με αφορμή την επιθετικότητα των Κούρδων ανταρτών και το μεγάλο αριθμό των θυμάτων τους, σπεύδει να υιοθετήσει την ακραία θέση πολλών συμπατριωτών του, ωθούμενος από τις φιλοδοξίες του για την προεδρία της χώρας.

agelioforos.gr