23 Νοεμβρίου 2012

Σαμαράς: "Δεν μπορώ να πω τίποτα για τη δόση, ενδέχεται να πάρουμε 20% παραπάνω από το Ταμείο Συνοχήςοι συνομιλίες συνεχίζονται" (βίντεο)



Στο "ναυάγιο" της Συνόδου Κορυφής, αλλά και στη μάχη της Ελλάδας για την εκταμίευση της δόσης και την απορρόφηση κονδυλίων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες.


Όσον αφορά τη δόση, ο κ. Σαμαράς δεν θέλησε να πει πολλά, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος.

"Είχα ένα διήμερο συνεχών επαφών με τους περισσότερους ομολόγους μου και ο κ. Στουρνάρας είχε αντίστοιχες επαφές με τους δικούς του ομολόγους. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό.

Συζητήσαμε με όλους και για την εκταμίευση της δόσης και για την αύξηση των κονδυλίων και επειδή έχει σταματήσει να ακούγεται το μόνιμο και επαναλαμβανόμενο 'ότι για όλα φταίει η Ελλάδα', μπορούμε και προωθούμε λύσεις, που είναι συμφέρουσες, έχουμε θερμούς υποστηρικτές, δεν μπορώ να σας πω περισσότερο για τις συνομιλίες. Θα συνεχιστούν τη Δευτέρα" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

''Πιστεύω ότι υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, για την ώρα".


Δηλώσεις Σαμαρά από depy6

Μειωμένα τα κονδύλια για την Ελλάδα

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία.

"Υπάρχει κατανόηση των θέσεων κάθε χώρας, υπήρξε μια προσέγγιση, δεν υπήρξε βέβαια κατάληξη. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις αρχές και δεν θα τη μπλέξουμε με όσα πρόκειται να συζητηθούν στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου".

Όσον αφορά τα κονδύλια συνοχής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή (11,2 δισ.). Υπήρχε δηλαδή μείωση άνω του 40%. Αυτό οφείλεται σε δύο σημεία. Πρώτον ότι μειώνονται τα κονδύλια, δεύτερον ότι αυξάνονται οι χώρες, που τα διεκδικούν.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με στοιχεία τα οποία υπήρχαν για τα χρόνια 2007-2009.

"Άρα η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με στοιχεία πριν την κρίση. Δώσαμε μάχη ώστε να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα και να υπάρξει ειδική μεταχείριση της χώρας μας, λόγω της ύφεσης. Αυτό το επιχείρημα ακούστηκε και αντιμετωπίστηκε θετικά. Ο Ρομπάι κατέθεσε μια πρόταση σύμφωνα με την οποία μας αναλογούν 20% περισσότερα κονδύλια από τα αρχικά των 11 δις. Όλα δείχνουν ότι μπορεί να βελτιωθεί η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια" είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και η μάχη συνεχίζεται για να πάρουμε μεγαλύτερα ποσά.