30 Νοεμβρίου 2012

Κύπρος: Ενταση και επεισόδια με Τούρκους στρατιώτες στη νεκρή ζώνη

Εκτονώθηκε η ένταση που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο κατεχόμενο χωριό Αυλώνα μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Η περίφραξη της γεώτρησης νερού, ωστόσο, που αποτέλεσε και την αιτία του επεισοδίου παρέμεινε στη θέση της.

Και οι δύο πλευρές απέσυραν τους στρατιώτες που είχαν αναπτύξει για να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης, ενώ η Ειρηνευτική Δύναμη τοποθέτησε μεγάλα βαρέλια γύρω από την περίφραξη που έστησαν οι Τούρκοι.

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν στις 9 το πρωί όταν δύο στρατιωτικά οχήματα με Τούρκους στρατιώτες εξοπλισμένους με πασσάλους και συρματόπλεγμα,.πλησίασαν το σημείο που βρίσκεται το υποστατικό με τη γεώτρηση και ξεκίνησαν εργασίες για να τοποθετήσουν την περίφραξη.

Αμέσως οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών πλησίασαν στο σημείο και επιχείρησαν να αφαιρέσουν το παράνομο υποστατικό, ωστόσο τότε άναψαν τα αίματα με τους Τούρκους να στέλνουν 200 πάνοπλους στρατιώτες στο σημείο. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν μπροστά από την περίφραξη εμποδίζοντας τους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών που προσπάθησαν αφαιρέσουν την περίφραξη διάτρησης. Οι υπόλοιποι στρατιώτες έχουν ακροβολιστεί, υποστηριζόμενοι μάλιστα από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Σύμφωνα με το sigmalive.com οι Τούρκοι στρατιώτες ήρθαν στα χέρια με τους ειρηνευτές και αμέσως σήμανε συναγερμός. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως Τούρκοι στρατιώτες είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να περιφράξουν τη γεώτρηση, κάτι που δεν είχε γίνει αποδεκτό από την Ειρηνευτική Δύναμη.

Αμέσως ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να απομακρυνθούν οι στρατιώτες από τη νεκρή ζώνη. Μέχρι τώρα πάντως οι διαπραγματεύσεις έχουν πέσει στο κενό.

Ηδη τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στην περιοχή, ενώ απέκλεισαν την περιοχή αποκόπτοντας όλους τους δρόμους που οδηγούν σ΄ αυτό το σημείο.

iefimerida.gr